Доктор Проктор, Бюле, Лисе и големият банков обир

Всичко хубаво има край и за мое съжаление дори гениалният изобретател доктор Проктор не успя да избегне края като герой на книжна поредица за деца. В ръцете ми е „Доктор Проктор и големият банков обир” (изд. ЕМАС) – последната книга на Ю Несбьо за щурите премеждия на доктор Проктор, Бюле и Лисе.

А че има достатъчно премеждия, не се съмнявайте. Всичко започва с банков обир – последното кюлче от златния резерв на Норвегия е откраднато от трезора на Норвежката банка, а след седмица Световната банка ще дойде на инспекция в Осло. Подозренията на Сикрет Гвардън падат върху страховитите обирджии братя Хрус и тяхната майка (името й се изрича само шепнешком!).

Вече сте се досетили, че кралят на Норвегия ще възложи спасителната акция по връщане на кюлчето на нашето трио. За целта тримата заминават за Лондон където ще: посетят музея на мадам Турет, ще се забъркат с бандата на Хрус, ще участват в обир на монополинезийска валута (Бюле ще ви обясни най-добре що за валута е това) и ще опитат да объркат плановете на милиардера Максимус Рублов, докато участват във финала за Купата на Англия по футбол. И всичко това, за да спасят страната си от икономически срив.

В тази четвърта книга присъствието на доктор Проктор е по-скромно (за сметка на Бюле), макар изобретенията му да са все така незаменими. Спасителната акция не била възможна без неговите ръкавица за точна стрелба, обувка дървосекачка (малко попроменена за целите на футбола), замразител и, разбира се, пръц-прахът.

Скромната Лисе с почти енциклопедичните си знания и здрав разум (който не е в изобилие у триото) отново е почти незабележима, но незаменима. Обикновено неувереното момиче все по-често започна да придобива самоувереност в най-критичните моменти. А и разбира, че да бъдеш център на внимание като Бюле си има своята цена, която тя не е склонна да плати.

Безспорно звездата на книгата е Бюле, който се утвърждава като истински смелчага и цар на импровизациите. Рижият дребосък е все така жаден за внимание, но сега разбираме и защо е така – той е системно пренебрегван в семейството си. За щастие Бюле не е е от тези, които се подтискат от негативното чуждо мнение.

Очаквано „Доктор Проктор и големият банков обир” ми достави удоволствие при четенето и добро настроение. Сюжетът е обичайно шарен и откачен – от проникването на Бюле в бандата на братята Хрус до участието му във финала на Англия между „Челчестър Сити” и „Сиромастън Гнила”. Обратите не липсват, зловещите злодеи също, при това без да споменаваме смъртоносните кулинарни „шедьоври” на мама Хрус. Комичните ситуации също са в изобилие и в резултат книгата няма проблем да задържи вниманието на малките читатели и да разтегли устните им в усмивка. Ю Несбьо остава верен на стила си – набор от шантави изобретения, смъртни опасности, хитроумни измъквания на косъм и щедра доза хумор. Всичко това прави „Доктор Проктор и големият банков обир” идеалното четиво, което ще осигури няколко часа забавление и смях на малките, пък и на големите, читатели, които обичат шантави истории с неповторими персонажи.

Прочетете и ревютата на останалите книги от поредицата –  „Пръц-прахът на доктор Проктор”, „Доктор Проктор и ваната на времето” и „Доктор Проктор спасява света от гибел. Може би“.

Автор: Лора Филипова