„Добрите крадци“ крадат вниманието на читателите

Българските читатели познават Катрин Ръндъл с приключенския й роман за деца „Изследователят“ (изд. „Таралеж“). Освен пред премеждия в амазонската джунгла, в него писателката изправя децата и пред важни житейски въпроси. Вторият роман на Ръндъл, „Добрите крадци“ (изд. „Таралеж“), следва същата схема.

Този път действието се развива през 20-те години на миналия век в мегаполиса Ню Йорк, където дядото на Вита живее в малък замък. След смъртта на баба й, дядо й е прогонен с измама от фамилното имение от предприемача Виктор Сороторе. Така Вита трябва спешно да замине с майка си от Ливърпул за Ню Йорк.

Във вечно будния Ню Йорк момичето заварва бледа сянка на дядото, когото познава. Смъртта на съпругата му и позорната загуба на семейния замък са го лишили от желание за живот. Вита също е тъжна, потисната, но и гневна. Дядо й обича да казва:

„Но ако се научиш да превръщаш гнева и тъгата в нещо градивно – в работа, в добрина – тогава ще постигнеш забележителни успехи.“

Решението на Вита е съвсем очаквано, защото „любовта има свойството да не оставя избор на хората.“ Момичето се захваща с невъзможната мисия да върне на дядо си замъка и скритата в него семейна скъпоценност.

„Невъзможно е, помисли си Вита. Но това не означава, че не си струва да опиташ, прошепна тънко гласче в главата й.“

Решителната и организирана Вита съставя план в червената си тетрадка, а улиците на Ню Йорк я срещат с подходящи съмишленици. Силк е джебчийка без илюзии за живота, Аркади е син на собственик на цирк и има дарбата да общува с животни, а Самюъл е чернокожо момче от Южна Родезия, което мечтае да бъде цирков акробат.

Всички те се оказват въвлечени в мисията на Вита чрез неусетно възникналото между тях приятелство. С различни характери и умения, именно различията им ги правят отличен екип. Банда с морално съмнителната задача да открадне от крадец, т.е. да бъде съставена от „добри крадци“.

Всички съставки за вълнуващо книжно приключение са налице и Катрин Ръндъл не разочарова. Тя е забележителен разказвач и читателите с лекота и удоволствие следват Вита и компания в приключение, което предлага равни дози обрати и морални дилеми.

Ръндъл ме спечели и с искрените симпатии, с които се отнася към литературните си герои деца. Вита е очарователен образ – наглед обикновено момиче с лек недъг на единия крак, без фантастични суперсили (освен точното мятане на ножове!), но пък с неизчерпаем запас от любов към семейството, смелост, изобретателност, упоритост и умение да си създава приятели. Както казва прозорливият й дядо:

„Оръжието ти в живота няма да бъде нож, а нещо много по-мощно и оригинално.“

Останалите в пъстрата банда крадци също трябва да се справят със свои житейски проблеми. При Силк това е задачата да се измъкне от най-бедните и опасни улици на Ню Йорк. За Арк е мечтата да направи свой цирков номер, но не с обичайните циркови животни, а с такива, които срещаме във всекидневните си разходки из града. Самюъл трябва да убеди чичо си, че иска да следва свой собствен път в цирковото изкуство, дори с цената на трудности и разочарования.

„Добрите крадци“ е подходяща най-вече за читателите между 9 и 12 години и ще ги привлече с:

  • увлекателната и изпълнена с напрежение и обрати приключенска история;
  • четивния, но не и опростен стил на Ръндъл. Писателката използва доста диалози, но и стегнати описания, с които да предаде атмосферата на Ню Йорк от 20-те години на миналия век и отношенията между героите;
  • характерните герои, с които читателите лесно могат да се идентифицират;
  • смислените послания – важността на обичта, приятелството, смелостта и решителността;
  • както и в „Изследователят“, Ръндъл засяга и значим обществен проблем – в този случай е дискриминацията по цвят на кожата.

Романът е много подходящ и за обсъждане в читателски клуб, защото провокира разговори по най-разнообразни теми. Ето само няколко идеи:

  • Как са описани характерите на всяко дете от бандата на добрите крадци? Помагат ли ни диалозите между Вита и дядо й да разберем повече за отношенията им? Кои са постъпките на Вита, които правят останалите деца част от бандата? Как се получава спойка между толкова различни характери? Какви умения са важни, за да бъдем част от отбор? Дали в един екип трябва да има само хора с подобни характер и темперамент или различията носят повече ползи?
  • Какво е детски паралич (Вита боледува като дете)? Какво представляват ваксините и ваксинациите?
  • Какво е характерно за 20-те години на XX век в Ню Йорк? Как е наричан този период? А какъв е бил градският живот в България по същото време?
  • Аркади иска да направи цирков номер с животни, които се срещат в големите градове – врани, свраки, плъхове, катерици, бездомни кучета. Поставете на децата практическа задача: да наблюдават и да разкажат какви животни и птици са видели в своя град в един обикновен ден.

Преводът е на Юлия Чернева, а началото на всяка глава е илюстрирано от Мат Саундърс.

Купете книгата от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.