Дискусия „Бъдещето на детската книга” дава старт на Година на детската книга

Националният център за книгата ще обяви 2017-та за Година на детската книга с отворена дискусия на тема „Бъдещето на детската книга” на 21 януари (събота) от 12.00 часа в литературен клуб „Перото” в НДК. Модератор на срещата ще бъде Александър Кръстев, създател на сайта „Аз чета“.

В дискусията, освен издатели, автори и илюстратори, ще се включат и родители – влогъри и автори на сайтове за родителство. Сред участниците ще бъдат детската писателка Юлия Спиридонова-Юлка, Зорница Христова от издателство „Точица“ и Албена Раленкова от издателство „Фют“, илюстраторите Антон Стайков и Свобода Цекова. Фондация „Детски книги“ ще бъде представена от председателя си Валентина Стоева.

Сред основните теми на дискусията ще бъдат трябва ли днешните деца да четат любимите книги от детството на своите родители, как съвременните автори и илюстратори на детска литература да стигнат до своите читатели, техните родители и учители и как книгата се конкурира с дигиталния свят.

В рамките на Годината на детската книга Националният център за книгата планира различни дейности в подкрепа на детската литература, сред които подкрепа за издаването на съвременна българска литература за деца, обособяване на пространство за общуване на децата с книгите и насърчаване на създаването на ново поколение литературни критици за детска литература.