Digital KidZ 2.0: Деца, технологии, образование

Второто издание на Digital KidZ бе посветено на темата „Образование” и какви възможности и инструменти за образоване на децата предлага дигиталната ера. Събитието под надслов „р(Е)волюция в образованието“ се проведе на 16 май в Модерен театър, София. Конференцията бе открита от Ивелина Атанасова, собственик на Newtrend Media и организатор на Digital KidZ.

Първият лектор бе Дарин Маджаров, създател на образователния сайт www.ucha.se, който е обявяван за най-добър образователен сайт три поредни години. Заедно със своя малък помощник второкласникът Пресиян, Дарин демонстрира как работи сайтът. Той обобщи предимствата на персонализираното образование във възможността всеки да напредва със собствено темпо, в наличието на бърза обратна връзка и възможност за отстраняване на пропуските. Според Дарин Маджаров основният въпрос за децата е „Защото ходим на училище?”. Той сподели, че в отговор на този въпрос екипът му предвижда въвеждането на игрови елементи в сайта, с които да покаже на децата защо е важно да ходят на училище и да се образоват.

Следващата презентация бе на учениците от Първа частна математическа гимназия в София Валери Андреев и Димитър Иванов, които са финалисти на Международната олимпиада по мултимедийни технологии. Те представиха своето виждане за професиите на бъдещето и успяха да впечатлят публиката с наименования като „специалист по катализиране на идеи”, „специалист по здравословен начин на живот” и „разработчик на алтернативни превозни средства”.

Представянето на Кристина Щерева, маркетинг директор на Samsung България, компания, която инвестира в интерактивно образование (интерактивни класни стаи), бе на тема „Дигиталните умения в учебния процес”. Според данните 91% от 15-17 годишните ползват интернет. Освен това учениците възприемат до 75% от информацията, когато учат в интерактивна среда, и само 5%, когато прочитат информацията. Според Щерева потенциалът на интерактивното образование е голям, но има и случаи, в които то не работи добре. Тя подчерта също, че “изграждането на капацитет на учителите ще има по-дългосрочно и устойчиво въздействие върху образованието на всички деца.„

Валентина Стоева, председател на Съвета на фондация „Детски книги” и главен редактор на www.detskiknigi.com, представи опита си в насърчаване на децата да четат и даде 9 съвета и половина за отглеждане на истински читатели. Резултатите от много световни изследвания потвърждават важността на четенето за повишаване на грамотността и реализирането на децата като успешни хора и активни граждани. Някои от нейните съвети са да започнем четенето още от първите дни, да дадем право на избор на четиво, да покажем на децата, че четенето е удоволствие и забавление и да не се страхуваме от новите детски книги.

Теодосий Теодосиев, Мъж на годината 2014, учител по физика в Природо-математическата гимназия в Казанлък, чиито ученици са многократни носители на златни медали от международни олимпиади по физика, изложи своето виждане на еврестичните проблеми в образованието и възпитанието. Той наблегна на идеята, че най-важно е да научим детето да учи и подчерта, че точно това се опитва да прави при подготовката на учениците за международни олимпиади. Лекцията му завърши с изненадващия съвет да изхвърлим телефоните на децата и да наблегнем на създаването на здрава семейна среда, добра обща култура, като се стремим да поставяме децата в творческа и състезателна обстановка.

Цветелина Камова от designthinking.bg представи накратко дизайн мисленето като рамка за разрешаване на проблеми и подобряване на средата. Тя поясни, че то може да бъде адаптирано и за деца и чрез него те да се научат как лесно да разрешават проблеми и да развият творческа увереност. По думите й „дизайн мисленето помага също и на родителите да участват в решаването на проблеми заедно с децата си.” Камова го демонстрира в 5 практически стъпки, които не отнемат повече от 20 минути.

Ива Бонева от Център за приобщаващо образование разказа какво представлява дислексията и как да я разпознаем. Чрез 2 експеримента с публиката, тя успешно накара присъстващите да погледнат на света през очите на дете с дислексия. В края Ива Бонева спомена и различните типове дигитална помощ за дислектици – специални фонтове за дислексия, програми за цветни филтри, специални химикалки за четене и т.н.

Презентацията на Мира Кръстева от Глобален предприемачески мониторинг за България бе с фокус „Интернет и (Р)еволюция в образованието”. Според нея „Интернет е инструмент за учене.” Тя подкрепи мисълта си с конкретни примери за образователни портали, сайтове, блогове, онлайн библиотеки, игри, виртуални класни стаи, с чиято помощ децата могат да се образоват допълнително според интересите си.

Иван Господинов, посредник на Khan Academy в България и учител по немски за „Заедно в час”, представи какви възможности за „Образование без (г)раници” предоставя Интернет. Неговото мнение е, че не технологиите могат да променят образованието, а начините, по които ги използваме. След като представи различни платформи са безплатно онлайн образование, той подчерта, че „технологиите по никакъв начин не заменят учителя – те го правят по-ефективен.”

„WordPress е ефикасно решение за бъдещето на децата”. Това бе тезата на Марио Пешев, собственик на DevriX, програмист, блогър и маркетинг експерт. Той представи конкретни примери за възможностите, които платформата WordPress предлага за развитие на уменията на децата.

Петър Шарков, съосновател на компанията Mind Mapping, представи мисловните карти като инструмент, който ни показва как мислим. Също като Теодосий Теодосиев той смята въпроса как да научим децата да учат за един от най-важните, а методът на мисловните карти може да бъде много ефективен в това отношение.