Detskiknigi.com откри своя мини-библиотека

Четенето от самото раждане е безкрайно важно за развитието на децата и превръщането им в читатели по-късно. В различни страни по света на четенето на най-малките се обръща специално внимание: библиотеките организират часове за приказки, а педиатрите раздават първите бебешки книжки и съвети към родителите как да четат на бебетата и защо.

Често срещано явление е и наличието на малки библиотеки в детските градини и в чакалните на лекари и зъболекари. Подобна практика преди години подемат от библиотеката в Брилон, Германия, организирайки мини-библиотеки в педиатричните кабинети в града. Книгите биват подменяни периодично от библиотекарите, за да не омръзват на малките читатели, а самите лекари разясняват на родителите къде и как да търсят подходящи книги за бебетата. 

Вдъхновени от немския опит, преди броени дни ние от Detskiknigi.com решихме да развием проект „Експериментът“ в тази посока и да си организираме мини-библиотека в чакалнята на д-р Йорданова – педиатър на малкия Даниел. Закупихме книжки – малко на брой но от сърце – и ги подредихме в пространството, където малките пациенти изчакват своя ред за преглед. Подготвихме специално писмо до родителите, информирайки ги защо създаваме тази библиотека и как могат да използват книжките, докато чакат. Поставихме на видно място Трите закона за детското четене, формулирани от Весела Фламбурари, защото те съдържат есенцията за превръщането на децата в читатели. Обещахме на всички пациенти на д-р Йорданова да подменяме книгите на всеки 2 месеца, за да не омръзват на малчуганите. А сега остава само да видим дали от библиотеката ще има ефект. 

Feeling Good

Нашата идея не е първата в България. Преди време научихме, че в тясно сътрудничество с педиатър в града, от библиотеката в Пещера са предприели подобна инициатива. Очакваме подробна информация от библиотекар Богдана Сиракова и ще ви информираме за напредъка на тяхната бебешка библиотека.

А ето и снимки от основаването на нашата мини-библиотека: