Детският литературен конкурс „Искри“ празнува 40-и рожден ден

Децата са вещи наблюдатели, изкусни съчинители, проникновени разказвачи. Чудатите им въпроси са вход към изумителни открития, а вечният им ентусиазъм да споделят ги кара да създават история след история. Литературните конкурси са златна възможност за тях да се изявят и да получат признанието, което заслужават. Неотдавна поканихме младите творци да уважат конкурсите „Приказки по картини“ на художничката Лиляна Дворянова и „От другата страна на вълшебното огледало“ към сливенския Фестивал на детската книга.

Днес ги призоваваме да се включат в най-стария и авторитетен конкурс за детско творчество в у нас – „Искри“ – който тази година чества своя 40-годишен юбилей.

Организатор на „Искри“ е Българското национално радио. За да участва в конкурса, всеки писател, ненавършил 17 години, трябва да изпрати до три авторски приказки, разкази, стихотворения или гатанки на свободна тема. Текстовете, придружени от три имена, населено място и телефон за връзка, ще бъдат очаквани на адрес БНР, София 1040, бул. „Драган Цанков” № 4 или на имейл iskri@bnr.bg до 30. април 2023 г. В средата на месец юни отличените творци и техните произведения ще бъдат публично представени в предаване по програма „Христо Ботев”.

За вдъхновение и кураж, послушайте искрящите истории на участвалите в конкурса през 2022: част I, част II и част III.