Детски книжни събития през уикенда – календар

Лазаровден и Цветница са на вратата, слънцето се опитва да пробие през облаците,  а София обещава, че няма да е същата!

На 12. и 13.04.2014 г. в Столицата ще се случат куп интересни събития, свързани с детските книжки и четенето.

За да ви улесним в избора на събитие, на което да заведете своя малчуган или тийнейджър, обобщихме програмата на културните събития, на които можете да се насладите през двата почивни дни:

12.04.2014 г.

В 11:00 часа отварят врати приказните шатри на Градски кът за четене, част от инициативата „Походът на книгите“. На 143 крачки от езерото „Ариана“ в Борисова градина ще откриете арт работилници, четящи известни личности и куп други интересни събития. Пълната програма ще откриете тук.

В същия час (11:00 часа) Американският център на Столична библиотека и изд. „Милениум“ поставят началото на D.E.A.R. Day – Денят „Остави Всичко Друго и Чети“, отбелязван за трета поредна година в България. Организаторите обещават куп книжни игри, награди и много изненади и призовават читателите, които нямат възможност да присъстват, да си спретнат собствен книжен празник, за да се присъединят към децата от цял свят, отбелязващи D.E.A.R. Day. Повече за празника и идеи за празнуване ще намерите в статията.

11:00 часа е началният час и за специалния предвеликденски лов на изчезнали яйца, организиран от Тими Провала и Мечо Тотала с любезното съдействие на изд. „Сиела“ и фондация „Кредо Бонум“. На местопрестъплението – Зоопарк-София – са поканени всички изтъкнати детективи с добри търсачески умения и отличителни шалчета, за да разбулят мистерията на изчезналите яйца и да получат награди. Прочетете какво още ще ви е необходимо тук.

И отново в 11:00 часа в книжарница „Гринуич“ в Столицата най-малките почитатели на Дора Изследователката могат да присъстват на кукленото шоу „Дора няма умора!“. График на всички представления ще откриете тук.

От 12:00 часа в Националната художествена галерия ще се проведе семинар на тема „Фантастични светове – рисуване на същества и герои“ с Пенко Гелев – илюстратор на „Приказка за вълшебната флейта“.

13.04.2014 г.

От 11:00 до 17:00 часа, както и предишния ден, ще са отворени шатрите на Градски кът за четене, част от „Походът на книгите“. Известните личности, решили да споделят откъси от любими детски книги, ще забавляват посетителите от началото до 14:30 часа.

В 14:45 екипът на „Детски книги“ ще представи пред всички желаещи книгите, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“ и ще предложи на децата и родителите им съвети относно избора на подходяща книга от номинираните 81 заглавия.

Кое събитие ще изберете да посетите, решавате вие!