Детски книги за четене на лунна светлина

На 20.08. отбелязваме Деня на луната. Вярно, тя не е така ярка и стопляща като слънцето, но има несравнимо обаяние. Луната често се свързва със загадъчното, с неспокойните мисли и промяната в нас. Неслучайно в приказките и легендите върколакът става такъв на пълнолуние, загадъчни цветя разцъфват под лунната светлина, а нощите се изпълват с тайнствени звуци. Разбира се, книги за луната и какво представлява тя има много! Но ние ще избягаме от енциклопедичната литература, за да ви предложим хубави истории, вдъхновени от лунния лик.

„Момчето, което обичаше луната“ от Рино Алаймо (изд. „Кръгозор“)

Имало едно време едно момче, което се влюбило в луната. Ала тя била тъй високо и тъй недостижима, че то не знаело как да спечели обичта й. Момчето й предлагало дарове, преминавало изпитания и трудности, за да докаже чувствата и верността си. Но луната всеки път отхвърляла подаръците му, тъй като не се интересувала от скъпоценности и цветя. Момчето било на път да се загуби в мъката си, докато все пак не се сетило за единственото, което луната никога не била виждала!

„Момичето, което изпи луната“ от Кели Барнхил (изд. „Orange Books“)

Магическа история за един по-различен свят, в който живеят вещици, чудовища и дракони – Протектората. Жителите на този свят живеят в непрекъснат страх заради ужасяващия и загадъчен ритуал, съществуващ от незапомнени времена. Всяка година най-малкото бебе в Протектората се принася в жертва на Вещицата в името на града. Този път обаче Вещицата по невнимание дава на бебето да изпие прекалено много лунна светлина. Дава му името Луна и го прибира в дома си. Майката на Луна така и не може да забрави рожбата си и не спира да я търси, година след година…

„Ян Бибиян на Луната“ от Елин Пелин 

Познатият пакостник Ян Бибиян е вече пораснал младеж на 15 години. Вече е съвсем различен, разумен и внимателен, грижовен и ученолюбив. А в сърцето му живее една мечта – да полети до луната. Той започва да учи всичко на механиката на автомобилите и моторите. След време успява да създаде невероятна машина, която е способна да стигне до луната! Нарича я „Светкавица“. Полетът към небесното тяло минава безпроблемно, машината на Ян Бибиян каца на луната и момчето се среща с лунагите – лунните жители!

Книгата се среща в различни издания: от „Български писател“, „Хеликон“, „Пан“, „Захарий Стоянов“, „Хермес“, „Колибри“.

„Луна“ от Николай Грозни (изд. „Бегемот“)

Една лунна история, илюстрирана от Ива Сашева. Какво ли има на луната? Има кратери, прах, сиво и кафяво, жълто и бяло…но едно е сигурно – едва ли има много мравки. И тъкмо това е бедата, защото на страниците срещаме два лунни мравояда, които търсят и търсят мравки. И докато търсят мравки, размишляват за живота, света и за себе си. Защото, в крайна сметка, едва ли можеш да се наречеш „мравояд“, ако хич не ядеш мравки.

„Дарла“ от Юхан Харстад (изд. „Ергон“)

Невероятно научно-фантастично предложение за по-големите читатели! НАСА решава да популяризира изследователските си дейности и да привлече повече средства за експедициите си. Решението е трима тийнейджъри да бъдат изпратени на луната, съпроводени от опитни астронавти. Заедно трябва да изучават Земния спътник и да събират проби от повърхността му. Тримата късметлии – Миа, Антоан и Мидори – са избрани чрез томбола и приключението им започва. Дали обаче мисията ще се развие според очакванията? Какво стои зад необичайните явления и какво е „Дарла“?

Поемете и вие на лунно пътешествие на гърба на книжните криле!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.