„Детски книги“ участва за осми път в Нощта на литературата

За осма поредна година фондация „Детски книги“ ще има свое читателско гнездо по време на десетото издание на Нощта на литературата

На 12 май 2021 г. от 18:00 до 21:30 ч актьорът и певец Момчил Степанов ще чете откъс от книгата „Балада за един счупен нос“ на Арне Свинген (изд. „ЕМАС“).

Международното събитие „Нощ на литературата“ се провежда за десети път в България. Организира се от Чешкия център в София, посолствата и културните институти на европейските държави, Европейската комисия и фондация „Детски книги“.

Събитието и тази година ще е в познатия формат – на всеки половин час от 18:00 до 21:30 часа известни личности ще четат един и същи откъс от съвременна преводна европейска литература в 20 читателски гнезда. Част от книгите са подходящи за тийнейджъри и на специалната карта на събитието са обозначени като „Тийн маршрут“. 

В шест от читателските гнезда в София е осигурен и превод на жестов език. Две от книгите пък са номинирани в Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2021„21 начина да умреш“ (Сара Енгел, изд. „ЕМАС“) и „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“ (Зорница Христова, изд. „Точица“).

Книгата на Зорница Христова е и изборът на Столична община, която се включва за пръв път със свое читателско гнездо в събитието.

В София Нощта на литературата ще се разгърне в 20 читателски гнезда, разположени в сърцето на столицата. Събитието ще се проведе и в още 13 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора и Шумен.

Повече информация за гнездата, откъсите и четците, можете да намерите в сайта на инициативата www.noshtnaliteraturata.com.

Нощта на литературата 2021 се провежда с подкрепата на Столична община.