„Детски книги“ става част от тийн маршрут в Нощта на литературата 2020

Деветата за България „Нощ на литературата“ ще се проведе на 7 октомври 2020 г. от 18:00 до 21:30 ч. в 14 български града. В София събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 година и четенията ще се случват в 19 гнезда.

Фондация „Детски книги“ отново ще има свое гнездо. То е и едно от осемте локации, част от специалния тийн маршрут. В тях ще бъдат четени книги, подходящи и за по-млада публика.

Читателите над 13-годишна възраст са поканени да се впуснат в нощната литературна разходка в София като посетят читателските гнезда, специално обозначени на картата на събитието или да се запознаят с подходящите за тях заглавия чрез #тийн маршрут на страницата www.noshtnaliteraturata.com.

Наш домакин в Нощ на литературата 2020 ще бъде в Детски информационен център към археологическата експозиция „Антична Сердика“. Боряна Зафирова ще чете откъс от “Аврам, Богдан, вода газят. Азбучен роман” (изд. Кибеа) от сръбската писателка Владислава Войнович.

Google карта на всички локации, както и тийн маршрута можете да видите тук.

Проектът е иницииран и се организира от Чешките центрове от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната Нощ на литературата през 2012 година, благодарение на Чешкия център в София.

Успешната комбинация от необичайните за четене места, приятното представяне на откъсите и самият литературен текст предлага незабравимо културно изживяване и възможност да се запознаете с творчеството на съвремени европейски автори. Целта на събитието е да повиши обществения интерес към съвременната европейска литература и да покаже колко е важно многоезичието и колко голяма е ролята на преводачите от големи и малки езици, а и на издателите.

Както и в предишните издания, многообразието от чуждестранни заглавия е голямо и слушателите ще чуят откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, сръбски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски.

Читателски гнезда в София са разположени в периметъра между бул. „Васил Левски“, бул. „Княз Александър Дондуков“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ и ул. „Св. св. Кирил и Методий“. Всеки почитател на Нощта на литературата може да се включи и в томбола за спечелване на някоя от прочетените книги. Необходимо е единствено да посети уебсайта на събитието в периода от 8. до 10. 10.2020 г. и да се попълни формуляр за участие. Късметлиите ще бъдат обявени на 12.10.2020 г.

Главни организатори на Нощ на литературата 2020 са: Чешки център, Австрийско посолство, Посолство на Белгия, Британски съвет, Гьоте-институт, Датско посолство, Представителството на Европейската комисия в България, Посолство на Ирландия, Институт Сервантес, Италиански културен институт, Полски институт, Институт Камойш, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Посолство на Република Словения, Унгарски културен институт, Френски институт в България, Посолство на Конфедерация Швейцария, Посолство на Швеция, фондация „Детски книги“.

Медийни партньори са: Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, „Въпреки.com”, „ЛИРА.БГ“, „Литературен клуб“, „Диаскоп“ и NewsArt.

Повече информация ще намерите на https://www.noshtnaliteraturata.com/, Фейсбук и в Инстаграм – @noshtnaliteraturata.