„Детски книги“ спечели конкурса „За енджиотата и хората“

Фондация „Детски книги“ и сдружение „Чиста Струма“ са тазгодишните победители в конкурса „За енджиотата и хората“. Поощрителната награда на НПО Портала отива при карате клуб „Ронин“.

„Дълго време из социалните мрежи циркулираше снимката на някаква контролна работа. Под условие „Мотивирайте отговора си“ едно учениче бе написало: „Давай, отговор, давай!“. Е, моята организация се занимава именно с това – насърчава. Насърчава детското четене.“

Така започва есето на Гергана Димитрова, редактора на „Детски книги“. Нейният е селектиран сред общо 27 материала от различни граждански организации, участвали в конкурса на Фондация „Лале“ и Информационния портал за неправителствените организации в България. Високата оценка идва от жури в състав Райна Гаврилова, преподавател по История и теория на културата в Софийски университет, и Тамара Вълчева, журналист в „Капитал“ с публикации в сферата на културата, социалното предприемачество и човешките права.

Конкурсът „За енджиотата и хората“ се провежда за осми пореден път. Името му е търсена провокация и насочва към неговия смисъл – да предизвика гражданските организации да използват искрен, човешки език в общуването с хората. Критериите, според които се преценяват текстовете, са:

  • човешки език на писане;
  • ясно и разбираемо представяне на организацията и значението й за хората;
  • интересен и вълнуващ разказ.
Богатството на „Ронин“, „Детски книги“ и „Чиста Струма“ – хората.

За екипа на „Детски книги“ е особена чест да бъде отличен наравно с представител на децата – най-искрените, вдъхновени и затрогващи разказвачи. Десетгодишната Ида Сартини е чудесен пример за реалното въздействие на гражданските организации върху живота на хората. Приканваме ви да разберете „Защо е важен моят карате клуб“, както и на колко фронта се води „Битката за чиста река Струма“, подета от Людмила Добрева и нейните съмишленици. Награденият текст на „Детски книги“ – „Давай, отговор, давай! или Как се насърчава четене“ – също е достъпен на сайта на НПО портала.

Завършваме с изреченото от Мария Петкова, директор на фондация „Лале“:

„Думата не е само нещо, което казваш. Думата е ангажимент, който поемаш.“

И нека думите, с които днес обнадеждаваме, да бъдат наши светли обещания.