„Детски книги“ посреща Нощта на литературата със свое читателско гнездо

За поредна година фондация „Детски книги“ ще свие собствено читателско гнездо в европейската Нощ на литературата. То ще се намира в „Resonator“ на ул. „20-ти април“ №13 и в него ще отзвучи книгата „Антон и други стадни животни“. Откъс от нея ще представи актьорът и певец Момчил Степанов (познавате гласа му от сериала „Златната ябълка“, както и от предходни четения в рамките на Нощта). Освен романа на норвежката авторка Гюдрюн Скретинг, на 7. септември 2022 г. ще бъдат показани още две заглавия, предназначени за по-малките читатели и слушатели – „Раковски супергерой“ и „Да опознаем Италия: Хиляди чудеса“.

Момчил Степанов чете в десетото издание на Нощта. Снимка: FB страница на инициативата

Нощта на литературата е ежегодна инициатива за популяризиране на съвременната европейска проза и поезия. За единадесети пореден път събитието ще се проведе в познатия формат – на всеки половин час от 18:00 до 21:30 ч. любителите на словото ще могат да чуят откъси от украински, немски, италиански, чешки, белгийски, португалски, датски, норвежки, унгарски, ирландски, полски, словенски, испански, австрийски, шведски, щвейцарски, английски и румънски книги. Тази година в програмата са включени и двама български автори – Марин Бодаков и Георги Бърдаров. В ролята на четци ще влязат редица популярни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти, учени и др.

Книгата, избрана от ДК за миналогодишната Нощ. Снимка: FB страница на Нощ на литературата

Освен в столицата, читателски гнезда ще има и в още 17 населени места в страната – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен, с. Чавдар. Следете официалния сайт на инициативата, за да разберете кои от избраните 21 книги ще се четат във Вашия град.

– – –

Основни организатори на Нощ на литературата 2017 са: Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт, Датско посолство, фондация „Детски книги“, Представителство на ЕК в България, Унгарски културен институт, Институт Камойш, Институт Сервантес – София, Ирландско посолство, Италиански културен институт, КИЦ на Република Македония, Посолство на Кралство Норвегия, Полски институт, Руски културен институт, Посолство на Белгия, Румънско посолство, Посолство на Финландия, Посолство на Швейцария и Чешки център София.

На корицата: част от тазгодишния плакат за Нощта, дело на Дамян Дамянов