„Детски книги“ на 1 годинка!

Колко време е една година?

За някой може да премине като миг, изпълнен с вихрена радост, щастлива любов и прекрасни детски игри… За друг една година може да е време, пълно с много усилия; с малки, но сладки победи и с една голяма цел – ДА ПОРАСНЕШ!

За една година бебето, родено с много любов, се учи да се храни, да ходи, да гука, да се заслушва в нежния майчин глас и постепенно се превръща в малко човече. Човече, което допуска хиляди грешки, но радва родителите си. Човече, което с една усмивка е способно да осмисли живота на възрастните…

Сайтът „Детски книги“ е като малко човече. Той се появи на бял свят преди една година. Успя да си постави една голяма цел, която да му помага да расте: да срещне днешните деца с книгите и да им покаже, че четенето е невероятно приключение, разказвайки им за много от книгите в България. Реши да разкаже и на възрастните, че децата могат да имат мнение и са способни да избират своите любими книги. Организира кампании за насърчаване на четенето „Читателска щафета“, намери много верни приятели – читатели и откри, че библиотекарите и учителите вършат прекрасно своята работа – каквото и да говорят незапознатите. И установи, че да растеш е прекрасно преживяване!

Честно казано, пътят до извървяването на тази една годинка живот не бе никак лесен. Но пък ни научи на много. Затвърдихме мнението си, че ако не срещнем децата с книгите днес и по правилния за младите начин, след десетина години ще се вайкаме ужасно. Установихме, че партньорството между родители, учители и библиотекари е жизненоважно, за да се срещнат децата с книгите. Разбрахме, че без добри партньори, загрижени за грамотността на децата, положението няма да се промени. А всичко това ни вдъхнови да продължаваме да вървим напред, защото РЕШЕНИЕ ИМА! Трябва му една малка искра, която да се разгори във вихрен пожар и да запали сърцата, умовете, въображението и желанието на децата да четат!

Благодарим ви, скъпи приятели!

Една година живот за нас значи много и само с вашата подкрепа успяхме да извървим дългия път до днешния ден.

Вярваме, че дейността ни е полезна и се надяваме, че ще ни подкрепяте още много години, за да продължим да съживяваме героите от книгите и да ги срещаме с децата!

С уважение,

 

Валентина Стоева

главен редактор в „Детски книги“