Децата учат по-ефективно чрез четене на книги отколкото използване на технологии

Четенето на книги на децата има далеч по-силен ефект върху ученето отколкото играта на таблет, смята д-р Шейн Бергин, физик, лектор и изследовател на обучението по науки в University College Dublin, цитиран от Irish Independent.

Според д-р Бергин много родители допускат грешката да смятат, че щом детето има таблет, това автоматично означава, че то научава нещо за технологиите и дори играе с образователни приложения. Родителите трябва да имат критична роля в развитието на уменията за учене на децата, а това включва предимно взаимодействие с тях и споделянето на истории, пояснява Бергин.

„Младите хора копират онова, което ни виждат да правим. В много случаи е да седим в една стая, втренчени в таблет или телефон, при все че междувременно там се случват и други неща.”,

казва той и допълва:

„Така подхранваме различен опит за учене, който не е толкова ефективен като ценната обмяна на информация, случваща се при четенето. Четенето е фантастичен начин децата да учат, защото така потъват в собственото си въображение за известно време.

А четенето като инструмент за учене има много по-голям ефект, когато участва родител, настойник, баба/дядо или брат/сестра, за да се състои разговор и да се дават отговори на въпросите. Тази обмяна на информация е много по-бавна от бързото прескачане от страница в страница на таблета и, съответно, ученето се осъществява с правилното темпо.“

По думите на д-р Бергин, можете да сте сигурни и в съдържанието на книгата. Информацията там е проверена* и някой си е свършил работата, така че да прехвърчи искрата на разговора между родителите и детето.

Д-р Шейн Бергин направи изказването си в началото на Science Apprentice – поредица от 5 книги, създадени да стимулират интереса на децата към науката. Те се издават в сътрудничество с University College Dublin и Ирландската научна фондация и могат да бъдат получени безплатно всяка събота в магазините Tesco заедно с вестник Irish Independent от 26 ноември.


* Ако търсите проверена информация за книгите, издавани у нас, търсете експертните ни отзиви в сайта Detskiknigi.com. Те се изготвят в съответствие с изследванията за грамотността и науката за четенето, съобразени са с българските условия и отразяват нуждите на децата у нас.