Думи за децата, които могат (но не искат) да четат

Изследванията показват, че колкото повече децата четат, толкова по-добре се справят с четенето и толкова по-голямо удоволствие изпитват от общение с книгата. Обратното, за съжаление, е също вярно: онези, които четат малко, обикновено не са изкусни в четенето и го избягват, когато това е възможно. Липсата на читателска практика обаче е не причина, а резултат. Кои са нагласите, водещи до него?

„Прекалено трудно е!” За някои деца четенето е бавен и мъчен процес. Ако вашето дете среща трудности с книгите, които преглеждате у дома, поговорете с учителите му, за да установите наблюденията им за читателското му ниво.

„Скучно е!” Не се отчайвайте, ако получите такъв коментар относно поредното задължително заглавие в летния списък. Можете да предложите на детето книга от домашната библиотека, близка до неговите интереси, или да потърсите мнението на специалисти в областта на детското четене. Те ще ви насочат към подходящи за възрастта и търсенията на детето четива.

„Нямам време!” Така е! Децата са заети – училището, извънкласните дейности, домакинските задачи, срещите с приятели заемат цялото им време. Децата се нуждаят от помощта ви при организирането на деня си, за да им останат сили и за четене.

„Не е важно!” Често децата не оценяват колко необходимо е четенето в живота, затова ние, родителите, трябва да им покажем потенциалното приложение на откритото в книгите. Потърсете заедно с детето си нехудожествени четива, пълни с любопитни факти и експерименти, книги за компютърни игри, биографии на харесвани от детето публични личности. Важно е да успеете да му покажете връзката между вълнуващите го теми, уменията, които иска да придобие, и писмения текст.

„Не е забавно!” Децата нерядко изпитват силно безпокойство, когато ги заставят да четат. Това важи с пълна сила както за онези малчугани, които изпитват големи трудности при справянето с текст, така и за децата, които се представят чудесно като читатели. Непрекъснатото повтаряне, че трябва да наблягат на книгите, може да се превърне в кошмар за малките читатели. Опитайте се да не притискате децата, за да им помогнете да приемат четенето като забавление, а не задължение.

За да представим по-изчерпателна картина на препятствията пред детето по пътя му към книгата, решихме да се допитаме до самите родители. Ето кои са практиките, отчетени от тях като грешки в процеса по отглеждането на читатели:

Постоянното повтаряне. Избягвайте постоянното обясняване колко е нужно да се чете и не преследвайте детето с книга в ръка. Това само ще го накара да ненавижда книгите.

Подкупването. Разбира се, няма нищо лошо в това да възнаграждавате детето си за усилията му при четенето, но нали не искате то да очаква награда за всяка прочетена книга? По-добре му предложете още една и го похвалете за вече приключената. С времето то ще осъзнае, че прочетената книга е неговата награда.

Критикуването на избора на четиво. Ако детето ви избира книги, които са по-лесни за четене или с несериозно съдържание, прикрийте разочарованието си. Четенето на всякаква литература е ценна практика и помага на детето да стане самоуверено. Ако вашият вкус е различен, уважете правото на избор на детето си.

Поставянето на нереални цели. По-добре се стремете към прогрес стъпка по стъпка, отколкото към грандиозен напредък. Не очаквайте, че детето ще прочете една книга само за нощ. Дайте му времето, което му е необходимо, за да усети истинското удоволствие от прелистването на страниците.

Превръщането на четенето в самоцел. Не превръщайте четенето в мисия. Под напрежение децата могат да четат само за да удовлетворят родителите си, а не заради себе си, и могат дори да се откажат напълно от книгите.

Снимки на корицата и в статията: Freepik