Деца оцветиха огромен Елмър на Елмъров ден в НДК

Снимка: Милена Радева

В рамките на Пролетния панаир на книгата на 27 май 2017 г. българските деца за първи път се включиха в официалното празнуване на Елмъров ден, когато децата по цял свят се обличат в шарени дрехи и изразяват обичта си към карирания слон Елмър. Мраморното фоайе на НДК приюти всички малки и големи почтатели шарения герой от едноименната поредица за деца на британския автор и илюстратор Дейвид Маккий, а празникът бе организиран от издателство „Жанет 45” и фондация „Детски книги”.

Вал Стоева от фондация „Детски книги” прочете на малчуганите историята за „Елмър“, а в това време илюстраторите Милена Радева и Ромина Беневенти импровизираха чутото в илюстрации. След това присъстващите малчугани имаха възможност да оцветят техните рисунки. Най-голям интерес предизвика огромният Елмър, нарисуван от Милена Радева, който децата с удоволствие изпъстриха във всевъзможни цветове. От българския издател на книжките обещаха да изпратят огромната рисунка на Дейвид Маккий.

По време на празника бяха обявени и победителите в двата конкурса, посветени на Елмър – „Напиши писмо на Елмър“ и конкурса за рисунка „Откъде идва Елмър?“. По един екземпляр от книгата на Маргарит Минков „Весел гъделичкащ смях. Том 2“ печелят:

 

За своите писма до Елмър: Антон Маринов от Силистра и Весела Атанасова от Пловдив.

За своите рисунки: Стефани Хаджиева и Георги Григоров от Пловдив.

Александра Филипова от Пловдив си спечели поощрителна награда – книгата „Няма грешка, има смешка“ на Васил Сотиров, за своята рисунка. Даная от Пловдив пък получи поощрителна награда – „Ние, мушмороците“ на Виктор Самуилов – са своето писмо до Елмър.

Не забравяйте, че вие също можете да си организирате Елмъров ден, като можете да използвате учителския пакет.