Детективите Агата и Лари: Загадката на фараона

Детективската поредица за Агата и Лари Мистъри е чисто нова на българския пазар. Най-хубавата новина около нея е, че е предназначена за по-малките читатели (2. – 3. клас) и същевременно бе интересна и на пораснало дете като мен. Вероятно очарованието на историите за двете хлапета се крие и в помощта на Пиердоменико Бакаларио (автор на поредицата за Юлисес Мур), дал безценните си идеи на автора Стийв Стивънсън. Но нека ви разкажа малко повече…

Лари Мистъри е на 14 години и учи в престижното училище за подготовка на частни детективи “Ай Скул”. За съжаление той не е от най-находчивите младежи, а и изпитите го ужасяват до смърт. За негов късмет обаче, Лари има подръка невероятни помощници – умната дванайсетгодишна братовчедка Агата и нейният иконом – господин Кент. Агата мечтае да стане писател на криминални романи, харесва отровни кактуси и изпитва огромна слабост към загадките.

В първата книжка от поредицата “Детективите Агата и Лари: Загадката на фараона”, Лари трябва да разбули тайната на все още неоткритата гробница № 66 в Долината на царете. Пътят към нея може да бъде разкрит само с помощта на древна плочка с йероглифи, изчезнала безследно от лагера на археолозите. Времето изтича, а децата имат само една възможност за действие – да се отправят към Египет.

Двете деца се оказват страхотни късметлии – фамилията Мистъри има членове по целия свят. В Луксор децата са посрещнати от леля Мелания и са упътени към лагера на археолозите като репортери на Би Би Си. А там се случват доста необичайни неща… Професор Маршан, доктор Франк, професор Вроцлав и Тафир викат на помощ детективите от “Ай Интернешънъл”, за да разгадаят внезапното изчезване на древната египетска плочка и бягството на двама от работниците – фелахи. Влизайки в ролята на агент ЛМ14, икономът Кент заблуждава египтолозите, предприемайки рисковано далечно пътешествие. Докато групата отсъства от лагера, Лари и Агата започват своето търсене на истината. Но кой е в състояние да открадне плочката и защо? Заподозрените са сведени до четирима, а завършекът обещава да е грандиозен!

Поредицата “Детективите Агата и Лари” обещава да спечели вниманието на по-малките и неуверени читатели. Тя е подходяща за децата във 2. или 3. клас заради интересния и същевременно опростен сюжет – детективските загадки, модерните технологии и пътуванията до далечни страни присъстват в книгите, но сложните термини от различните култури са сведени до минимум, приковавайки вниманието на читателите към действието. Приятното оформление, подходящият шрифт и илюстрациите също допринасят за удоволствието от четенето и със сигурност ще накарат малките читатели да се впуснат в приключения с Агата и Лари.

Автор: Вал Стоева