Детективите Агата и Лари: Мечът на краля

Поредицата за тайния агент-тийнейджър Лари и супер-хипер-умната му братовчедка Агата непрекъснато успява да ме изненада с нещо. Ако все още не сте се срещнали с героите на сър Стийв Стивънсън, ето малко данни:

Агата Мистъри е изключително умна млада дама, черпеща знания от хилядите книги, които чете. Поради желанието си да стане писател на криминални романи, тя „складира“ в чекмеджетата на паметта си ценни подробности за всякакви личности и събития, чрез които успява да помага на леко глуповатия си братовчед в неговите разследвания.

Лари Мистъри е доста мързелив тийнейджър, който обаче учи в престижното лондонско училище за шпиони „Ай Интернешънъл“. Младежът непрекъснато е подложен на изпити, включващи разследването на заплетени случаи по целия свят. А за да се справи перфектно, Лари разчита на безценната помощ на Агата.

В книгата „Мечът на краля“ двамата заминават на почивка при дядо Годфри в Шотландия. Точно преди заминаването на разходка с балон, Лари получава съобщение за откраднат ценен меч на шотландски крал от замъка Дънотар. Необходимостта от спешни мерки налага заминаването на цялата група към източното крайбрежие на Шотландия. А там се крие наистина интересна загадка…

При откриването на изложба с експонат безценния меч на шотландския крал Робърт I., всички поканени гости заспиват изведнъж, а след това съобщават за странни шумове, изстрели и призраци. Заподозрени са почти всички присъстващи, а уликите са разхвърляни навсякъде, готови да опропастят разследването на Агата и Лари. За да разплетат плетеницата, двете деца ще трябва или да впрегнат всичките си усилия, или да се признаят за победени и да сложат край на детективската си кариера. Как ще завърши приключението с балона на дядо Годфри ще ви разкаже сладкодумният Стийв Стивънсън!

Поредицата „Детективите Агата и Лари“ е подходяща за читателите на възраст 9 – 10 години, а често и на по-големите деца. Приключенията на двете деца събуждат естественото любопитство на младите читатели, а интересните факти от областта на географията и историята са поднесени по приятен и ненатрапчив начин. Шрифтът е съобразен напълно с възможностите на умелия читател в начален курс на обучение, а оформлението е приятно и се допълва от илюстрациите на Стефано Туркони.

Важен помощен елемент е представянето на главните герои в началото на книгата, както и разяснението на поредната задача пред двамата детективи, подкрепено с карта на Шотландия и някои от характерните символи като парчето от шотландско каре.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.