Детективите Агата и Лари: Бенгалската перла

Има една такава литература, която е увличаща, графична и лесна. Нея може да четеш в хамака, докато си на къмпинг или под чадъра на плажа, или в креслото вкъщи, когато навън вали. Агата и Лари са героите от една такава лятна детска книга – „Детективите Агата и Лари: Бенгалската перла“ (изд. Фют). Те  са детективи, съвсем истински при това.

Агата е прелестна госпожица, с прекрасни маниери и ерудиран ум, която има за домашен любимец също толкова красив и интелигентен котарак. Освен това тя си има и Лари, който е неин  братовчед и иска да стане детектив или поне учи в такова училище. Благодарение на помощта на Агата, Лари успява да разрешава криминалните случаи от училище, а тя се впуска във вълнуващи приключения, които един ден ще я направят прочута писателка.

Тази книга ще ви пренесе в дъждовния Лондон, а след това ще ви отведе до загадъчна Индия. В град Чотока, от храма на богинята Кали, е изчезнал ценен артефакт. Кой и защо го е взел ще разберете, ако правите компания на нашите герои в тяхното разследване.

Приключенията на Агата и Лари са разказани в съвсем истински криминален роман, които притежава всички основни негови характеристики: престъпление, разследване, заподозрени и даже дедукция. Написан е за деца и всичко в него е представено достъпно и реално, без да е плашещо или излишно опростено. Историята върви гладко и динамично, всяка глава е образна и картинна. За това помагат и илюстрациите в книгата, които допълват и обогатяват чудесно текста.

Книгата предоставя много възможности за работа върху нейното съдържание.

  • Може да започнете като поговорите за това какви са героите в нея и кои са техните отличителни характеристики.
  • След това може да обсъдите каква е мотивацията за действията на всеки един от тях: Какъв е Лари и защо не е съвсем отдаден на ученето си? По какво се различава от него Агата и защо е винаги зад гърба му? Кой е всъщност техният помощник иконом и какво го кара да бъде пазител и помощник на децата?
  • Бихте могли и да проведете разговор с философска насоченост като се спрете на темата „Винаги ли лошият герой е наистина лош?“
  • Също така може да разсъждавате върху мотивите да бъде нарушен закона – защо някой би го направил?
  • Има място и за чисто географска дискусия – къде е Лондон, а Индия?
  • Може да възложите на по-големите деца сами да открият историческата връзка между Великобритания и Индия.

Тази книгата е чудесен повод да въведете децата си в литературните жанрове и да ги запознаете с криминалния роман, както и да им разкажете за класиците в него Агата Кристи и Артър Конан Дойл. Бихте могли да потърсите аналози с криминалния жанр във вече познати за децата произведения. По-смелите възрастни могат да предизвикат децата да съчинят самостоятелна криминална мистерия и когато те са готови, да се опитат да я разгадаят.

За мен тази книга е удачен избор за лятно ученическо четиво най-вече заради достъпния обем, динамичната история и множеството възможности за съвместна работа върху съдържанието й.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.