Детективи по неволя: Мистерия във Венеция

Обичате ли да пътешествате? А привличат ли ви загадките и детективските случаи? Ако отговорите положително, задължително разгърнете „Мистерия във Венеция” (изд. Фют) на Бьорн Суртлан – част от новата поредица „Детективи по неволя“.

Семейството на 10-годишния Давид е на семейна ваканция в красивата Венеция тъкмо по времето на традиционния карнавал. Той, заедно със сестра си Сисел, 5-годишния Тур и родителите им, ще трябва да прекара вдъхновяваща седмица в „Перлата на Адриатика“. Всъщност посещението може да се нарече и работно, защото бащата пише семейни пътеводители и събира идеи тъкмо от подобни екскурзии.

С деца на почивка/пътешествие/работа никога не е лесно, но родителите на Давид едва ли предполагат, че синът им ще стане свидетел на истински заговор за ужасно престъпление. Всичко започва с норвежците г-н Бендик „Бръмбар“ и сестра му г-жа „Клечка“ Смодал. Отседнали в същия хотел като семейството, зловещата дама с инвалидна количка и странният й брат са всичко друго, но не и обикновени туристи. Това се потвърждава и от тайната, която мъжът споделя с Давид – те носят няколко милиона крони за покупка на произведения на изкуството.

В опит да разбере какво точно не се връзва в историята на двойката, Давид ще се впусне в собствено разследване. Без да знае, семейството му също ще стане част от преследването. Това обаче няма да даде отговори на въпросите кои са момичетата от плажа и защо ще сменят собственика си. Страховитият мъж с маската, който се среща с г-н Бръмбар и г-жа Клечка, допълва усещането на момчето за нещо ужасно, което предстои да се случи. Единствен довереник може да стане не друг, а сестра му Сисел.

Венеция е красив и интересен град и макар семейната почивка да не е като по книга, градът предлага много занимания за семейството. Сред тях са обиколката на историческите забележителности като площада „Сан Марко“, Дворецът на дожите, Академията, Мостът на въздишките и дори „Барът на Хари“, посещаван често от Ърнест Хемингуей:

„Венеция е невероятен град. Дори на дневна светлина ми изглеждаше като излязъл от сънищата. Около нас навсякъде се виждаха великолепни сгради и дворци в различни цветове, с големи прозорци, елегантно извити балкони с орнаменти и колони. Приличаха си и въпреки това бяха съвсем различни.“

Сред историческите сгради с вековна история, музеят за съвременно изкуство на Пеги Гугенхайм изглежда като последното възможно място за семейно посещение. Но тъкмо натам се отправят героите, за да станат свидетели на мним пожар и отвличане! Ще има ли хепиенд и дали понякога едно дете не действа по-адекватно от цял полицейски взвод, разказва Бьорн Суртлан.

Детската детективска поредица на Суртлан повтаря успешната схема на подобни поредици („Детективите Агата и Лари”, „Търсачи на съкровища”, „Детективи с машина на времето”). Давид и Сисел пътуват по света и се натъкват на някаква криминална загадка, която трябва да разрешат. И докато интересът на читателите се поддържа от динамиката и опасностите при разкриване на случая, авторът предлага и интересна информация за мястото на действие. Така от „Мистерия във Венеция” читателите ще научат любопитни подробности за „Перлата на Адриатика“.

За разлика от изброените по-горе поредици, „Детективи по неволя“ е предназначена за по-малки и неуверени читатели. Главите в книгата са кратки, няма сложни понятия, а същевременно сюжетът успява да поддържа едно ниво на напрегнатост, което да задържи вниманието на хлапетата. Илюстрациите на Тронд Бренесен допълват историята и същевременно визуално накъсват текста, за да не се обезсърчават по-малките от струпването на твърде много за четене. В края на книгата има карта на Венеция, както и любопитни обяснения за града, карнавала, площад „Сан Марко“, разходката по каналите, маските и дори сладоледа.