„Десертите на Червената шапчица“ – в студеното се похапва повече сладко

Преди да родя моето момиченце, не обичах да готвя, ама изобщо. След като тя се появи, стремежът ми да се храним по-здравословно ме научи на някоя и друга вкусотия. Десертите и тестените изделия са ми особено любими, макар да не спадат в графата „здравословни“. И ето, получихме книжен повод да запретваме ръкави с малката помощница и да се впускаме в кулинарни приключения заедно с „Десертите на Червената шапчица“ (изд. Софтпрес).

С помощта на книжката можем да си направим съответно шоколадов пай, просто пай (с каквото сладко имаме под ръка), торта „Маргарита“ и крем карамел, рецептата на който ме изненада, защото аз си го знам по друг начин, но нищо не пречи да изпробваме и този. Да знаете, че бая яйца, захар и масло ще са ви нужни, а съчетанието на тези продукти не е особено препоръчително, но дори и Джейми Оливър си позволява понякога волности, а знаем, че е радетел на здравословното хранене при децата, особено в учебните заведения.

Аз обаче гледах предаване с него, в което някакво дете имаше рожден ден и той направи заедно с много други деца палачинкова торта с мнооого шоколад и сметана. Стана голяма цапаница, каквато се очаква и във вашата кухня, ако позволите на детето си да помага повече (не само за бъркането на яйцата, както аз понякога правя, когато не ми се ще да чистя цялата кухня). Но пък е такова щастие да гледаш радостта, изписана на лицето на малкото си дете, затова че е участвало в кулинарния процес. Защото си е цяло творчество да украсиш всички сладки със съсредоточен поглед, докато оставяш мазни пръстчета навсякъде, а после гордо да позираш за снимка с готовия кулинарен шедьовър.

Докато пиша тези си впечатления, Ясена ми прави кексче след кексче от моделин. Да знаете, че от толкова сладко боли корем! И едно предупреждение от наблюдателното ми дете относно книжката – да внимаваме и да не пипаме дъждовника, нарисуван на първата картинка на едно дърво (много е малък и трудно бихте му обърнали внимание). От баба си, която е учител по биология, дъщеря ми знае, че това наглед безобидно животинче с красива украска не се пипа с голи ръце, защото отделя отровен бял секрет, ако е раздразнено. Но щом вълкът става добър, особено след като яде от десертите на Червената шапчица, какво остава за едно такова малко животинче…

Вижте как с Ясена започнахме да правим шоколадовия пай и какво според нея ще се случи на Вълка, ако яде толкова много сладкиши:

От същата вкусна поредица „Да готвим с приказните герои“ на издателство „Софтпрес“ са и „Вкуснотиите на вещицата“ и „Сладкишите на Снежанка“.

Автор: Искра Йорданова