Денят на Земята 2012

Всяка година на 22. април отбелязваме Деня на Земята. Започнал като урок по опазване на околната среда, днес празникът се отбелязва от над 500 милиона души в над 175 страни, обръщайки внимание върху състоянието на планетата ни и необходимостта да поправим вредите, нанесени от човечеството.

Началото си Денят на Земята води от идеята на американски сенатор – източник: WikipediaГейлорд Нелсън. Виждайки ужасяващите последствия от разлива на петрол край бреговете на Санта Барбара, Калифорния през 1969 г., както и бездействието на американската администрация, сенаторът предлага всеки университет в САЩ да проведе урок по опазване на околната среда в един и същи ден.

Организиран от активисти, първият Ден на Земята се провежда на 22.април 1970 г., поставяйки началото на съвременното екологично движение. Приблизително 200 милиона американци се включват в събитието, протестирайки открито срещу разрушението на планетата.

Днес Денят на Земята се организира от световната мрежа Earth Day Network, чиято цел през 2012 г. включва постигането на „Милиар действия в зелено“. Всеки един от нас може да отбележи в сайта на организацията как възнамерява да помогне за спасяването на планетата Земя. Ще се включите ли и вие?

Засадете дърво, почистете пред блока или просто обяснете на децата си защо да пазим планетата. Защото всяко малко действие на всяка отделна личност води към глобално подобряване на живота на всички!