Ден на Роалд Дал 2013 :)

Роалд Дал е един от най-обичаните автори не само на нашия екип, но и в световен мащаб. Гениалните му произведения го нареждат в челните места на съвременните приказници, а уникалният му стил на писане, в който шантавото върви ръка за ръка с истината (макар и понякога груба и първична), превръща книгите му в магнити за малки и големи.

Всяка година във Великобритания, а и по света, децата отбелязват 13. септември (рожденият ден на автора), празнувайки специален Ден на Роалд Дал. Всеки може да се включи в купона, стига да има желание и щури идеи. Дали ще прочетете някоя от книгите на Дал, ще си спретнете луд купон или ще се маскирате като Чарли, Матилда, господин Фокс или Г.Д.В. – вие решавате. Грабвайте доброто настроение под мишница и нека партито започне!

Feeling Good Ha Ha Sweet Kiss

Сигурно знаете, че ние от „Детски книги“ имаме специално отношение към Роалд Дал не само заради гениалните му творби, но и заради първото издание на кампанията ни „Читателска щафета“, проведено именно с книгите на автора. За да отдадем почит към него, ще направим и кратък преглед на някои от книгите, издадени на български език, с които можете да започнете празника по случай Деня на Роалд Дал:

1. „Матилда“

Матилда има нещастието да е родена в семейство на мошеник – търговец на коли – и запалена по сериалите ужасяваща съпруга, чиито смисъл на живота е да вечерят пред телевизора. Книгите за тях са нещо напълно излишно, а децата им (и особено Матилда) са пълни кретенчета, с които трябва да се отнасяш колкото се може по-гадно. Матилда обаче е коренно различна от родителите си: умна е, научава се да чете на тригодишна възраст и умее да си отмъщава за лошото отношение към нея. Срещата й с милата госпожица Хъни и с отвратителната директорка Трънчбъл в училище внасят допълнителни препятствия в живота на малкото момиче и скоро невероятните способности, които се отключват у него, започват да дават удивителни резултати! Повече за книгата „Матилда“ ще откриете тук.

2. „Чарли и шоколадовата фабрика“

Чарли Бъкет е готино, мило и възпитано дете, съжителстващо в малка къща с родителите си и с техните родители – дядо Джо, баба Джоузефин, дядо Джордж и баба Джорджина. Всички тези хора се издържат от нищожната заплата на бащата на Чарли. Сигурно ви е ясно колко мизерстват, но фактът, че Чарли получава по едно малко шоколадово блокче единствено за рождения си ден, което той изяжда за цял месец, е просто потресаваща картина. И за капак, момчето всеки ден трябва да минава покрай фабриката на г-н Уили Уонка – най-великият творец на шоколадови изделия в целия свят. Какво не би дал Чарли да се озове вътре…. А пътят към щастието му се крие в златен билет, скрит в десертче „Пухкаво-уханно вълшебство“. Какво ще открие Чарли във фабриката на мистър Уонка? Разберете тук.

3. „Чарли и големият стъклен асансьор“

Разхождайки своите гости из чудатата фабрика, Уили Уонка в един момент ги натоварва в голям асансьор. Той обаче няма абсолютно нищо общо с машинарията, която ние познаваме добре от ежедневието си. И как иначе, все пак говорим за творение на най-великия и странен изобретател в целия свят! Няма как да не ви разкрия края на първата книжка за Чарли, но само последните изречения, в които видях Големия стъклен асансьор да пробива огрооомна дупка в покрива на шоколадовата фабрика.

Странно е да видиш как в небето, че дори и извън земната орбита, кръжи голяма стъклена кутия, натъпкана с чудато пременен господин, малко момченце с родителите си, 96-годишен старец и… легло с още трима старци. Странно, но не и в света на Роалд Дал. За приключенията на Чарли, роднините му и Уили Уонка в Космоса, за първия космически хотел „САЩ“ и за отвратителните книди, ще прочетете повече тук. А ние продължаваме напред!

4. „Жирафът, пеликанът и аз“

Били е герой в книгата „Жирафът, пеликанът и аз” на Роалд Дал. Той е мечтател на сладкарници или по-точно на една определена сладкарница – бившата „Шекерджийница”, която момчето отчаяно желае да притежава някой ден. За съжаление една сутрин къщата е украсена с нова табела с надпис „Продадено” и с нов, изключително странен външен вид: искрящо-червена врата, поне два пъти по-висока от старата и с табела „Компания за почистване на прозорци без стълба”. Що за глупост? На кой би му притрябвала подобна врата и как така почистване на прозорци без стълба? Ами така! Щом собствениците са жираф, пеликан и маймуна, всичко може да се очаква :)

5. „Семейство Тъпашки“

Чували ли сте израза: „Всичко се обърна с главата надолу“? Мога да се закълна, че онзи, който го е измислил, е чел историята за „Семейство Тъпашки“ на Роалд Дал! Но всичко по реда си… Господин и госпожа Тъпашки са две доста неприятни личности. Освен че са много отблъскващи, са безкрайно гадни и жестоки. Мразят децата, мразят кученцата, убиват птиците и си спогаждат турбо-мега-отвратителни номера един на друг. Как г-жа Тъпашка изпуска стъкленото си око в бирата на мъжа си, как той слага жаба в леглото й и се опитва да се отърве от нея, изстрелвайки я с балон към Луната, са само някои от по-малко смахнатите им идеи… Такива безобразия (за щастие!) не могат да останат ненаказани! Как птиците, начело с Роли-Поли и храбрите маймунки Мъгъл-Уъмп, наказват отвратителните чудовищни старчета, ще оставя да разберете сами. Финалът е наистина грандиозен и преобръщащ нещата с главата надолу!

Други книги на Роалд Дал, с които можете да се запознаете, са: „Фантастичният господин Фокс“, „Костенурке, костенурке“, „Вълшебният пръст“, „Джеймс и Гигантската праскова“, „Вещиците„, „ГДВ“, “Дани шампион на света” и „Необичайното лекарство на Джордж“.

Весел Роалд Дал ден!