Децата-щафетници от СОУ „Николай Катранов“, Свищов

Срещаме се с г-жа Елка Георгиева чрез писмото ѝ до екипа на Detskiknigi.com по повод „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“. Тя е начален учител в СОУ „Николай Катранов“, гр. Свищов. Учениците ѝ са в трети клас и всяка седмица си организират мероприятия, с които да се включат в националната програма за повишаване грамотността на децата. Ето какво ни пише г-жа Георгиева:

„Много се зарадвах, когато попаднах на предложението Ви за Читателска щафета. Споделих с децата за тази инициатива. Те приеха предложението ми да закупим за класа книги от поредицата, която е включена в щафетата.

Започнаха веднага да се надпреварват кой да вземе книгите и да ги чете. Четат и в междучасието, за да вземат следващата книга. Питат се кой е готов, за да я предаде на следващия. Истинска щафета се осъществява през дните от първи октомври. Прочита книгата дете и я предава на съученик. Засега не споделят прочетеното, за да е интересно приключението на следващия читател. Когато всеки е прочел желаните от него книги, ще ги четем на глас, за да запознаем с тях и онези деца, които не са проявили интерес, или книгата не е достигнала до тях.

Всеки читател вписва в списък на читателя името си. Правим си снимки. По-нетърпеливите да изчакат реда си, закупиха още много книги. Така повече деца едновременно четат. Малките читатели започнаха да носят от личните си библиотеки книги от различни издателства. Така съучениците им прочитат книги, които нямат вкъщи. Голяма част от децата подобриха четивната си техника. Добиха самочувствие и желание да четат в час. Всяка седмица четем заедно с второкласници под наслов „Чети с мен”.

Скоро ще започнем щафета за разказване на прочетените истории. Децата, прочели дадена книга, ще разказват последователно части от нея, като на щафета. Гостуват ни и засега само баби на деца от 2 б и 3 в клас. Четат ни поучителни приказки. След месец ще започнем да четем заедно с баби, дядовци и родители и от книгите от щафетата. В определен от участниците момент ще си предават книгата от ръка на ръка.

Досега организираните мероприятия се харесват от децата и имам подкрепата на родителите им. Надявам се да постигнем целите, които сме си поставили – да подобрим читателската култура на подрастващите и да повишим грамотността им!“

Ако сте разглеждали формата за участие в „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“, ще откриете информация за необходимостта възрастен да удостовери с подписа си, че посочените от детето книги са прочетени наистина. Онова, което трогна екипа ни най-много бе декларацията на г-жа Георгиева, че вписва името си като гарант на децата относно прочетените книги.

Благодарим от сърце, че има такива учители, които не са склонни да поощрят простото попълване на формуляр без оглед на свършената работа, а с търпение и любов насърчават децата да бъдат постоянни, упорити и най-вече да обичат книгите!

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел „Добри практики“ в „Зона родители“.