Децата от кръв и кости се опълчват на монархията

Ако ви се чете фентъзи, но в същото време ви е омръзнало от дракони, елфи и джуджета, то „Деца от кръв и кости“ (изд. „Егмонт“) може да е точният избор за вас. Книгата е дебютен роман на Томи Адейеми и е първа от планираната трилогия „Наследството на Ориша“.

За написването на „Деца от кръв и кости“ Адейеми черпи вдъхновение от африканската митология и особено от йорубските език и култура. Книгата е посрещната изключително добре както заради динамичната история, така и заради темите, които засяга. Съпреживяващ трудностите и насилието, на които са подложени немалко чернокожи деца, Адейеми вплита в сюжета теми като робството, потисничеството, расизма, разпореждането с чуждия живот и др.

Зели Адебола носи кръвта на маг и помни времената, в които възрастните магове са използвали силите си, а децата им са чакали своя 13-и рожден ден, за да усетят магията в себе си. Макар и дарени от боговете, монархията на Ориша вижда в маговете (божниците) заплаха и опасност. За да запази властта и страната си, крал Саран разпорежда избиването на всички, владеещи магията, и подчинение на белокосите им наследници. Оставайки без майка, Зели и брат й Тзеин полагат грижи за съсипания си баща и прекарват всеки свободен миг в овладяване на бойни умения.

За маговете няма бъдеще в Ориша. Докато един ден Зели и Тзеин спасяват девойка, откраднала тайнствен свитък от кралския дворец. Девойката се оказва принцеса Амари, а свитъкът влива мощ у всеки маг, който го докосне. Така се заражда надеждата, че магията може да бъде възстановена, а божниците могат да получат шанс да се защитят и опълчат на монархията.

„Дългът ми винаги е бил към кралството ми, но трябва да бъде за една по-добра Ориша. Една нова Ориша. Земя, където принцът и магът могат да живеят заедно. Земя, където дори аз и Зели можем да сме „ние“.“

За да стане това, Зели трябва да събере трите свещени реликви – свитъка, слънчевия камък и камата от кост, и да изрече над тях заклинание в далечен храм. Тя, Тзеин и принцеса Амари се впускат в пътуване, за което не са съвсем подготвени, без да знаят, че принц Инан следва дирите им, решен да сложи край на магията.

„Твоите хора, твоите стражи – те са просто убийци, изнасилвачи и крадци. Единствената разлика между тях и престъпниците са униформите, които носят.“

Книгата отваря път на диалога за насилието срещу различията, за непримиреността към непознатото. За сляпата омраза и поставянето в категории, отхвърлянето на нещо, което прилича на друго. За желанието за мъст и разплата и отговорността към чуждите грехове. В крайна сметка, кръвопролитието ли е начинът да решим конфликтите помежду ни, или просто е неизбежна стъпка? И няма ли всеки оправдание и право да защити всичко, което му е скъпо?

Наред с това, историята е и алегория за откъснатостта ни от Земята и един от друг. Стремеж към обратно свързване и намиране на смисъл. И не на последно място, напомняне, че всички ние, независимо от външния си вид и традиции, сме деца от кръв и кости. Деца, които страдат еднакво, радват се еднакво, споделят мечти и надежди, ненавист и обич.

 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ние, децата! или Ozone.bg

Когато купувате книги с този код, вие помагате за насърчаването

на детското четене в България.