Децата на София получиха 2600 книги срещу 11,7 тона хартия в кампанията „Стара хартия за нова книга“

В деветото издание на националната кампания „Стара хартия за нова книга“ в София столичните деца събраха 11,7 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 152 дървета. На 19 септември 2021 г. в рамките на инициативата пред Книжен център „Гринуич“ преминаха 2052 деца, които получиха над 2600 книги. Сред тях бях беше и новото специално издание на каузата „Пазители на планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“.

Кампанията е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. и традиционно е подкрепена от кмета Йорданка Фандъкова.

„Всички заедно правим града ни по-чист и по-зелен“,

каза Десислава Билева, заместник-кмет по направление „Зелена система, екология и земеползване“. Тя благодари на всички малки „екопосланици“, които активно участват в кампанията.

Изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ Александър Урманов също поздрави всички присъстващи.

„Изключително сме щастливи да видим отново толкова много хора, радостта в очите на деца и желанието да направят София по-добро място за живеене.“

„Хартията, която събираме не е отпадък – тя е ресурс за новите любими детски книги на децата“,

каза от сцената управителят на Книжен център „Гринуич“ Виктория Бисерова. Тя призова децата да изберат сами своите книги.

„Защото само с новите книги, само с новите знания, ставаме по-добри и осъзнаваме ролята и отговорността на всеки от нас в света, в който живеем.“

Звездите на „Бон-Бон“ и „Voice Academy“ завладяха сцената със своите изпълнения, а куклената постановка „Цирк“, представена от Роси Велинова и „Театър на приказката – София“, омагьоса гостите на събитието.

Виктор Дремсизов, репортер в Новините ON AIR, Александрина Янкова – водещ на прогнозата за времето в Bulgaria ON AIR и приятелите на каузата от фондация „Светът на Мария“ бяха специалните посланици на кампанията тази година. Именно те съветваха децата в избора на нови книжки. Малките участници имаха възможност да се включат в специалните игри с въпроси на еко и литературна тематика и така да си спечелят още награди, осигурени от „Албо груп“ и училище „Европа“.

„Стара хартия за нова книга“ продължава със събития в Добрич и Русе на 25 и 26 септември.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“, фондация „Културни перспективи“,  фондация „Светът на Мария“ и училище „Европа“.

Каузата е подкрепена от издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Просвета“, „Artline studios“, „ФЮТ“, „Златното пате“, „Софтпрес“ и от „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, webcafe.bg, maikomila.bg, azcheta.com, detskiknigi.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, az-jenata.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.