Да засадим въздух, знание и надежда

„Ако искаш да чуеш песента на птиците, не купувай клетка, посади дърво.“ 

С тази пословица наум, с партньорите ни от „Procter & Gamble“ дадохме начало на кампанията „Да засадим въздух за нашите деца“. Нейна цел бе да предложи стойностни книги за училищните библиотеки и зелени кътове, където децата да четат и отмарят. През 2023 г. екипът ни се отби в столичните 199-о и 95-о училище, в ОУ „Олимпи Панов“ в Русе, във Френската езикова гимназия в Пловдив и в V ОУ „Митьо Станев“ – Стара Загора. Техните възпитаници получиха 800 книги и засадиха над 100 дървета, билки и храсти. През пролетта на 2024-а книжни кътове поникнаха в още три учебни заведения в София, Перник и Пловдив.

Училищата, избрани от Фондация „Детски книги“, развиват свои читателски клубове като част от общността на „Бисерче вълшебно“. В същото време те се намират в едни от градовете с най-силно замърсен въздух в България. Идеята зад зелените оазиси е да допринесат за по-здравословна учебна среда за децата, но и да дадат нагледен пример за малките действия, които са от голямо значение.

„Вълнувам се и за мен е чест, че с тази инициатива успяхме да направим истинска промяна в училищата.“, сподели Валентина Стоева, основател на Фондация „Детски книги“.

Но какво всъщност променят зелените читателски кътове?

1. Свързват децата с природата. С помощта на P&G, „Детски книги“ снабди над 5000 деца с отбрани STEM заглавия (базирани върху науката, технологиите, инженерството и математиката). Благодарение на зелените кътове, учениците имат стимул не просто да четат, а да четат навън – занимание, полезно за тяхното физическо и психично здраве. Със съдействието на ръководството те могат да проведат урока си на открито и наблюдават голяма част от процесите, за които научават от книгите. Това онагледява учебния материал и благоприятства ученето чрез преживяване – най-ефективното учене.

2. Подобряват градската среда. Едно дръвче помага не тогава, когато се засади, а тогава, когато се захване. И макар съвместното садене да е приятно и образователно, далеч по-важно е фиданките да устоят, за да радват и занапред. За да подсигури оцеляването им, „Детски книги“ разчита на професионалната помощ на ландшафтен архитект Диян Динков. Той оценява микроклимата и почвите във всяко населено място и подбира подходящите растителни видове, които ще преобразят училищия двор. Щом пораснат достатъчно, те ще пречистват въздуха и спасяват от горещините, ще привличат опрашители и създават уют за деца, учители и жители на региона.

 

3. Развиват местната общност. Всеки клас, участвал в устройването на зеления кът, може да осинови дърво и да го обгрижва самостоятелно. Това прави децата истински ангажирани със съдбата на градинките, чийто свеж вид зависи само от усилията и въображението на техните ползватели. С помощта на родителите децата могат да добавят нови растения и пейки за отмора, да изнесат част от книгите навън в мобилна библиотека. А съкварталците са свободни да почерпят вдъхновение и идеи как да изградят още зелени кътове.

4. Дават положителен пример. Подкрепата на „Проктър и Гембъл“ е поредно доказателство за силата на бизнеса да променя средата ни. Все повече компании осъзнават ролята на ресурсите, насочени към общественозначими каузи като опазването на околната среда и подобряването на функционалната грамотност на младите хора. Вярваме, че тази тенденция ще се запази, защото води към нещо хубаво и нужно – по-високо качество на живот за всички ни.

А добрите детски книги (като дърветата, от които са направени) ни учат на свобода и принадлежност, общуване и съпричастие. Добрите детски книги се грижат за своите читатели. Читателите – за света.