Да сготвим с мама Муминка!

„Всичко приятно е полезно за стомаха.“

мама Муминка

Всеки почитател на книгите за муминтроловете на Туве Янсон знае, че в Муминската долина яденето и подготовката му са сред най-важните неща. Животът на героите до голяма степен е ориентиран около моментите, в които те събират продуктите за храната си, приготвят ястията или седнали около масата, похапват заедно. Мумините и техните приятели приготвят зимнина, не тръгват на път без опакован обяд в чантите си, пазят старите обелки от бонбони, защото могат с тях да украсят косите си („Филифьонката, която се страхуваше от бури“ в „Невидимото дете“) и не лягат без топла вечеря, дори когато са на палатки („В края на ноември“). Във всяка една от книжките подробно е описано как и какво се похапва от семейството и неговите постоянни гости. Книгите на Туве Янсон са изпълнени със сцени на топлина, семеен уют и моменти на приготвяне и споделяне на храната, така че една тематична готварска книга е подходящо продължение на поредицата.

„Готварската книга на мама Муминка“ (изд. „Дамян Яков“) е на финландската авторка Сами Малила. Английското заглавие на книгата е Moomins Cookbook: An Introduction to Finnish Cuisine („Готварска книга на мумините: въведение във финската кухня“) и дава много ясна представа за естеството на книгата. Българското заглавие съдържа в себе си топлина и уют, но английското е по-точно, що се отнася до съдържанието. Книгата на издателство „Дамян Яков“ е красиво и здраво издание с квадратна форма и твърди корици. Страниците са от дебела и качествена гланцирана хартия, която би позволила почистване, ако бъде замърсена по време на готвене, но по която за жалост лесно остават пръстови отпечатъци.

Рецептите са разделени тематично в девет раздела според това по кое време на деня е подходящо да се сервират („За закуска“, „За обяд“, „За вечеря“), според сезона („В лятната вечер“, „На жътварска тлака“, „В зимната вечер“) и според повода („За излет“, „За градинско парти“, „За рождени дни“). Това може да бъде много полезно за начинаещия кулинар, когато търси подходяща рецепта, независимо от повода. За улеснение на читателя-готвач подбраните над 100 рецепти от класическата финландска кухня, освен в съдържанието по теми в началото на книгата, могат да бъдат намерени и в азбучния показалец в края й.

Книгата е богато гарнирана с авторски илюстрации на Туве Янсон, а в допълнение е изпълнена и с цитати от всички книги от поредицата за мумините, включително с такива от неиздавани на български език произведения.

Макар че в книгите на Туве Янсон единствено мама Муминка и Снусмумрик приготвят храната, всеки един от обитателите на Муминската долина я цени и има свои специфични вкусови предпочитания, затова и рецептите в книгата са така разнообразни. Рецептите са ясно диференцирани не само по теми, но и според трудността на приготвянето. Например, най-лесните рецепти (за начинаещи готвачи) са отбелязани с фигурка на Малката Мю.

Книгата предлага секция с напътствия за бъдещите готвачи, сред които най-важното е, че половината от готвенето е предварителната му организация. Сами Малила ни съветва да не пропускаме малките организационни детайли като списъка с покупки, планиране на готвенето поне ден по-рано и предварителна проверка на наличните кухненски съдове и приспособления. „Благоразумието помага да се справиш виртуозно с готвенето“, съветва ни още авторката.

„Готварската книга на мама Муминка“ (изд. „Дамян Яков“) е изключително красива. Тя е подходящ подарък както за почитателите на поредицата за мумините, така и за любителите готвачи, които биха оценили един нестандартен готварски наръчник. И все пак има някои неща, които биха могли да бъдат подобрени в евентуално следващо издание. Първо, шрифтът на заглавията на рецептите е доста затрудняващ и изисква съсредоточено взиране. Същият шрифт е използван на кориците на книгите от поредицата, което е много приятна аналогия, но в толкова малък размер той е нечетивен. Второ, рецептите са написани с прекалено ситен шрифт, което прави четенето еднакво трудно за възрастни и деца.

Оригиналните илюстрации на Туве Янсон са страхотни, но една съвременна готварска книга трябва да предложи и илюстрации/снимки на готовите ястия. Когато дете или начинаещ готвач приготвя за пръв път едно ястие, има нужда от визуален материал, за да знае към какво да се стреми като резултат. Хубаво е също така да бъдат онагледени, или най-добре заснети, отделните стъпки в приготвянето на храната. Не искам да бъда разбрана погрешно – за мен книгата е безспорно съкровище в библиотеката ми като почитател на Туве Янсон и любител готвач, но мисля, че може да бъде направена още по-добре.

Нека се върнем към същинското готвене! Небезизвестно е, че любимата храна на мумините са палачинките. Те ги хапват редовно с огромно удоволствие под всякаква форма и с най-разнообразна плънка. Именно за това рецептата, която Ви предлагам днес, и която на свой ред имах възможност да опитам при пътуването си във Финландия преди 8 години, е палачинка на фурна. В книгата палачинката на фурна е в секцията „За вечеря“, но на мен ми беше предложена като десерт към обяда в училищен стол. Струва ми се също удачен избор за съботно-неделна закуска или лакомство в училище или на път. А сега да пристъпим към самата рецепта!

Палачинка на фурна

Необходими продукти:

1 л прясно мляко

4 яйца

3 с.л. захар

1 ч.л. сол

200 г бяло пшенично брашно

1. В купа смеси млякото, яйцата, захарта и солта, разбий ги леко.
2. Добави постепенно брашното като разбъркваш, например с бъркалка за яйца. Остави тестото да си почине десетина минути.
3. Загрей фурната на 200°С.
4. Изсипи тестото в тава, застлана с хартия за печене. Печи палачинката на фурна около 30 минути, докато придобие красив кафеникав цвят.
5. Поднеси я топла. Например с пресни горски плодове, сладко и бита сметана.

Добър апетит и дано предложената палачинка да Ви се хареса поне толкова, колкото е любима на обитателите на Муминската долина!

Не пропускайте и останалите изкушения от детските готварски книги, включени във “Вкусна седмица” 2016!

 Автор: Рада Тилкова