Да попаднеш в мрежите на Анансе

Приказките на различни народи бяха сред най-любимите ми четива когато бях 8-9-годишна. Особено много харесвах тези от далечни и непознати места като Южна Америка и Африка. Разбираемо е нетърпението, с което разгърнах „Из мрежите на Анансе“ от новата серия „Ер малки“ на изд. Ерове.

Сборникът представя 11 африкански приказки, които ни отвеждат сред африканските племена. Не ми беше трудно да си представя, че седя край огъня и слушам напевния разказ на по-възрастните. Макар хората да присъстват като герои в африканските приказки, много по-често главни действащи лица са различни животни – лъв, хиена, рак, прилеп, маймуна, акула. А прословутият пакостлив и мързелив паяк Анансе е главен герой на цели 2 от приказките в книгата – „Защо паякът няма коса“ и „Погребението на Анансе“.

Докато четат, децата ще научат защо ракът няма глава, как костенурката е получила белезите по черупката си, как водната жаба станала кралица на реките, защо прилепът лети нощем. В увлекателните истории с екзотичен привкус не липсват и поуки: коварството и неблагодарността на хиената биват наказани, както и лукавството на акулата. Жестокият ловец, който убива животни за забавление също среща възмездие. Приказките за хитрите схеми на Анансе и провалите му пък са особено забавни и поучителни.

Изданието е богато илюстровано от Виктория Видевска, която е ограничила избора на цветове до бяло, черно, сиво и оранжево. Това кореспондира отлично с представата ми за изпечените от жаркото слънце савани на Африка.

В „Из мрежите на Анансе“ е използвана шрифтовата система Модерато, разработена от Илия Груев, а полиграфското изпълнение на книгата е отлично. Подборът на приказките и творческият им преразказ са дело на Диляна Георгиева, която е и техен преводач.

Всичко това прави книгата най-подходяща за деца между 7 и 11 години, включително и по-неумелите или неохотни читатели. Голяма част от приказките са кратки, с много диалози, без дълги описания, което в съчетание с илюстрациите прави четенето по-лесно.

С първия сняг за годината и наближаващите празници, „Из мрежите на Анансе“ е отлична възможност да зарадвате някое дете (включително и това в себе си) и да му подарите своеобразен билет за екзотично пътуване в по-топли страни.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.