Да отговорим на непопитаното

Колко по-малко багаж от напрежение, отричане и тревога щяхме да влачим със себе си през живота, ако можехме да разговаряме открито, културно и спокойно по темите, които ни вълнуват!

Сексуалното образование е свързано с най-базовата, най-естествената грамотност – умението да разчитаме сигналите на тялото си, да се грижим за него, да го владеем, позволявайки му свободата да бъде. Не са много издателствата, осмелили се да приобщят децата ни към тази тъй важна тема – така, както ние често се страхуваме или отлагаме да направим.

Книгата за “Всичко, което не се осмелявате да питате родителите, учителите и дори приятелите си” от Зеп и Елен Брюлер (изд.“Пурко“) е един достоен опит да отговорим на незададените въпроси

Темите за сексуалността все още са трудни или неудобни за голяма част от децата и родителите. Още си спомням как в шести клас получих една книжка по въпроса. Въпреки, че ми беше дадена от родителите ми, изпитвах огромно неудобство да я чета пред тях. Подвързах я старателно, за да не си личи коя е, но се изчервявах пред себе си всеки път от назидателния академичен текст с подробни илюстрации като от някоя медицинска енциклопедия.

За щастие, времената за книгите с подобна насоченост са се променили, вече има по-голям избор и се забелязва повече старание да бъдат на достъпен за децата език и формат. И въпреки това, само “Всичко, което не се осмелявате да питате…” не предизвика това неудобство от темата у детето.

Текстът в книгата е добре систематизиран, кратък, предоставящ достатъчно информация по темата на достъпен език, използвайки реалните термини. Абзаците са организирани около конкретна тема, като всеки от тях е озаглавен с конкретен въпрос, който децата си задават. Всичко това е богато илюстрирано с шеговити карикатури, които разведряват сериозността на съдържанието, като неусетно илюстрират и конкретни анатомични особености.

Все пак ми се иска да отбележа, че ако сте от родителите, които не намират хумор в Дръндьото и го считат за неуместен или просташки, тази книга също надали е подходяща за вас.

Запознаването с книгата протече по идентичен начин при мен и детето. И двамата първо започнахме с разглеждане напосоки на карикатурите, които толкова ни забавляваха и увлякоха, че започнахме да четем и текста. Синът ми се посмя около 30 мин, разглеждайки ги подред една по една, след което стана сериозен и се върна от самото начало, за да прочете и целия текст. Нямаше го неудобството, което съм забелязвала, когато чете други книги на тази тема. Книгата е одобрена от Асоциация “Родители”, д-р Весела Банова, Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) и LoveGuide.

Ето и едно видео, което ще ви даде още информация:

Е, родители, набрахте ли смелост? Ще издържите ли въпроса „От какво се прави бебе?“, казано другояче – „Какво става с мен?“? Ще ви стигне ли кураж да обясните, че „Червеното е всъщност красиво“? Бъдете храбри и…умната!

 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването 

на детското четене в България.