Да отгледаш читател: наръчник за родители – Алисън Дейвид

Четенето е безценен дар, който само човешките същества са способни да получат. Когато усвоим умението да четем самостоятелно, бързо забравяме трудностите, през които сме преминали, докато се учим да превръщаме точките и чертичките от белия лист в букви и да свързваме буквите в думи, от които се ражда смисъл.

Четенето е толкова важно за развитието както на отделния човек, така и на обществото, че винаги ни е било странно как някои деца успяват да усвоят уменията да му се наслаждават истински, а други остават на едно базово ниво, което не им позволява да разгърнат пълния си потенциал.

И тук далеч не става дума за неумението да се чете изобщо, а по-скоро за невъзможността да се чете между редовете, да се свързват мислите на автора и читателя, да се откриват нови приложения на съществуващи концепции и да се намират решения, които могат да подобряват живота и да носят истинска наслада при изпълнението им.

В началото на нашата работа по насърчаване на четенето бяхме убедени, че липсата на нови заглавия в библиотеките и в домовете възпира децата да се превръщат в читатели. Имаше период, в който и ние, както и много други смятахме, че подборът на художествените произведения, изучавани в училище, и оскъдното количество нехудожествени книги на разположение са причина за спада в интереса към четенето и в уменията на българските ученици.

Днес, десет години по-късно, екипът на фондация „Детски книги“ е наясно, че да отгледаш читател е пътешествие за цял живот, изпълнено с великолепни преживявания, трудни моменти, споделено време и пълни със смисъл разговори между родителите и техните деца.

Водени от желанието да дадем на българските родители рамката, в която да впишат своите семейни ценности и чрез четенето да общуват с децата си пълноценно, решихме да потърсим книга, която да им бъде верен съветник от раждането на детето до тийнейджърските години. Така се появи и решението да публикуваме на български език „Да отгледаш читател: наръчник за родители“ от британската експертка Алисън Дейвид.

Какво ще откриете в книгата?

В „Да отгледаш читател: наръчник за родители“ Алисън Дейвид стъпва на богатия си опит и на редица проведени научни изследвания, цитирани в книгата. Тя съобразява препоръките си с думите на различни учени – Аманда Гъмър, изследовател психолог и експерт по детско развитие, д-р Арик Сигман, биолог и психолог и Дейвид Рийди, генерален секретар на Асоциацията по грамотност в Обединеното кралство.

Алисън Дейвид черпи не само от личния си преживявания като родител на момче, но и от натрупания професионален опит за издателство „Егмонт“. Като експерт по четене тя посещава десетки училища, среща се и разговаря със стотици деца, учители и родители. Това й позволява да се сблъска с богато разнообразие от казуси и техните практически решения, които тя щедро споделя с читателите.

С книгата си Дейвид създава универсална рамка, която родители от различни семейства да използват, за да възпитат любов към четенето у децата си. Тази рамка включва:

  • защо четенето за удоволствие е различно от четенето с образователна и/или информационна цел и защо е жизненоважно за пълноценния живот на детето
  • съвети за създаване и поддържане на навици за четене у дома
  • общи препоръки за избор на четиво и конкретни идеи за четива
  • удобни списъци какво да правите и какво да не правите
  • най-общо кратко описание на характеристиките на детското развитие за всяка възраст

Тя отделя особено внимание на големия бич на съвременните развити общества – прекарваното от децата време пред екраните. Подходът й е умерен – Дейвид не заклеймява употребата на екрани, но и не се бои да го посочи като основен убиец на четенето за удоволствие в семействата.

За удобство, книгата е разделена според възрастта на детето (от 0 до тийн години), което я прави лесна за справки и удобен помощник, към когото родителите да се обръщат при възникнал проблем или затруднение.

Посланията в книгата са няколко:

Да отгледаш читател е безценен дар, който можем да дадем на децата си.

Момчетата също могат да бъдат отлични читатели, стига да получат правилната подкрепа.

В днешния свят, доминиран от екраните, четенето трябва да бъде съхранено и това всъщност е напълно постижимо. 

Надяваме се, че „Да отгледаш читател“ ще ви помогне да намерите най-добрата формула, валидна за вашето изумително дете!

Книгата е подходяща за бъдещи и настоящи родители на деца от 0 до тийнейджърска възраст. Тя би била особено полезна на учителите в детските градини и училищата, както и на библиотекарите. Ясните и точни напътствия я превръщат в истински наръчник, а универсалните послания и насоки са напълно приложими в българските условия.

Изданието се публикува с логото на фондация „Детски книги“. Преводът е поверен на Мила Петрова, а коректор е Павлина Върбанова. Художник на корицата е Лиляна Дворянова, фотограф е Емануела Станоева, а предпечатът е поверен на Дамян Дамянов.

„Даже да имаш наследство богато,

кош с диаманти, сандъци със злато,

пак си по-беден от мен – от дете

мама обичаше да ми чете.“

„Четящата майка“, Стрикланд Гилилан, превод Мария Донева

 

И не на последно място, „Да отгледаш читател: наръчник за родители“ е книга с кауза: приходите от продажбата й ще отидат за подкрепа на мисията и дейността на фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“. Целта ни е заглавието да достигне до поне 100 библиотеки в страната, защото отглеждането на читатели е инвестиция в бъдещето на цялото общество.

С благодарност,

Вал Стоева и Лора Филипова