Да намалим стреса при тийнейджърите чрез… оцветяване!

Станали хит в Европа и САЩ, книгите за оцветяване за вързастни завладяват с пълна сила и българския пазар. Това на пръв поглед безцелно занимание (от гледна точка на строгите и сериозни възрастни) може да предизвиква пренебрежителни усмивки до момента, в който… дъщерята-тийнеджърка, способна да ти опъне нервите за част от секундата, ти изкрещи: „Остави ме на мира! О-Ц-В-Е-Т-Я-В-А-М, не виждаш ли?“. Шокът е още по-голям, когато установиш, че телефонът, превърнат в естествено продължение на ръката, е захвърлен тъкмо заради въпросните оцветявки.

Що за чудо са книгите за оцветяване за възрастни и как въздействат върху тийнейджърите, разказва гещалт консултантът и психотерапевт, автор и водещ на програма S.E.N.S.E Жанета Христова.

Наскоро на българския пазар излезе поредицата „Колоритания“ (изд. INK) – книги за оцветяване и рисуване, предназначени за възрастни. Те са особено подходящи и за аудиторията от по-големи деца (8-18 г.) и към момента съдържат „Мандали“ и дизайни от „Витражи „Тифани“, а скоро в колекцията им ще бъдат включени мозайки и драскулки. Заниманията, които книгите предлагат, са не само увлекателни, но и полезни за добрата психическа и умствена форма, като съответно влияят положително и на цялостното добро себеусещане.

За тийнейджърска възраст препоръчвам книгите първо като средство за отмора. При редуване с подготовка по учебните предмети или при всеки друг умствен труд, те водят да елиминиране на напрежението, причинено от стремежа към запаметяване или наизустяване. Книгите „Колоритания“ насочват вниманието на оцветяващия към изцяло творческа дейност – нещо, което не винаги присъства в учебната работа. Освен това, процесът по оцветяване има доказано терапевтични ползи:

  • понижава нивото на адреналина и повдига количеството допамин, създавайки усещане за обща благоразположеност;
  • елиминира усещането за умора;
  • спомага за синхронизираната работа на двете мозъчни полукълба;
  • подпомага общуването при деца с дефицит на вниманието, с емоционални проблеми и преживени травми. Затова книжките са и удачен помощник за установяване и поддържане на пълноценен контакт с децата в работата на психотерапевти, арт терапевти, социални работници, обучители и др.

Ако ги използваме самостоятелно и сме любопитни, можем да научим повече за себе си – работата с творческия процес по оцветяване може да ни ориентира за много въпроси, свързани с нашето обичайно поведение, навици и наклонности. Например, от това какви художествени материали предпочитаме, как подхождаме към предложения дизайн, какви цветове подбираме и как ги комбинираме, можем да проследим и разберем доколко и как правим самостоятелен избор и в други области на живота си и какви са тенденциите ни и по отношение на други важни за нас теми.

Извън самостоятелната работа, книгите могат да бъдат използвани и като групово занимание: да оцветяваме с приятели е освен забавно и много сплотяващо. Идеята е да оцветяваме заедно или поотделно, а после да се учим как правилно да даваме обратна връзка – без критика и осъждане – или пък да изследваме как стоим с резултат, който не харесваме докрай. Всичко това можем да правим с приятели, с родители или други възрастни, с които заниманието може да е още по-увличащо.

За обучени специалисти информацията, която едно дете дава във връзка с начините, по които подхожда към работа с предложените структури, може да бъде разнообразна и приложима при различни творчески експерименти за преодоляване на определени състояния и неблагоприятни тенденции. Терапевтичният модел повтаря моделите от живота и една занимателна ситуация може да бъде адекватно използвана, за да се подходи към теми като липса на фокус и концентрация, незачитане на граници, ниска самооценка и много други.

И понеже става дума за творчески процес – той не може да бъде ясно предаден и усетен, освен през преживяването на самото оцветяване.


Книгите от поредицата „Колоритания“ предлагат няколко различни варианта за оцветяване, подходящи за различните вкусове и усещания на оцветителите.

„Мандали“ съдържа 46 структури с повтарящи се елементи, действащи успокояващо на психиката. При оцветяването им може да се подходи по два начина: да се следва легендата за избор на цветове или да се експериментира с напълно нови такива. Ако оцветяващият реши да следва легендата, той просто оцветява механично, като подобрява фината си моторика (тя отслабва с течение на възрастта) и изключва мозъка от активната мисловна дейност. Ако пък реши да подбира сам цветовете, „художникът“ предизвиква своето творческо мислене и на подсъзнателно ниво се учи да се справя с предизвикателства и да намира нестандартни решения. Мандалите са особено подходящи за по-буйните тийнейджъри, защото имат доказано успокояващ ефект.

„Витражи „Тифани“ съдържат модели от истински витражи. Те отново могат да бъдат оцветени, като се следва оригиналният модел или пък като се подберат цветове по собствено желание. Хартията в книгата е тип „паус“ и когато бъдат оцветени, витражите могат да послужат като чудесна декорация поради сияещия ефект, който се получава.

За да установите коя от книгите е най-подходяща както за вашето дете, така и за вас самите, разгледайте книгите от поредица „Колоритания“ и изберете онази, която ви се струва най-интересна и приятна. Докато оцветявате, ще можете да експериментирате със средствата за рисуване – подборът на моливи, флумастери, тънкописци, гел-химикалки… Всичко е позволено, стига да ви помага да се отърсите от нарупания стрес и да възвърнете хармонията в себе си.

Автор: Жанета Христова

гещалт консултант и психотерапевт,

автор и водещ на програма S.E.N.S.E