Да бъдеш момиче детектив във викторианска Англия

Шерлок Холмс е вероятно най-известния и обожаван детектив в литературата. Поради огромната му популярност логично се нароиха и криминални романи за деца, които се разделят основно на 2 вида:

Британската писателка Нанси Спрингър решава да погледне към великия детектив от по-различна и свежа гледна точка. Вероятно помните, че Шерлок има по-голям брат Майкрофт, но едва ли сте допускали мисълта, че двамата може да имат сестра. Именно тази идея е в основата на поредицата „Загадките на Енола Холмс“ (изд. „Егмонт“).

В нея главен герой е малката сестра на Шерлок и Майкрофт, а прощъпулникът й в детективското поприще е „Случаят с изчезналия маркиз“.

Енола живее с майка си в семейното имение. Тя е изненадващо и позорно късно родилото се дете на семейство Холмс. Двамата й братя са доста по-възрастни от нея и отдавна са напуснали дома. Баща й е починал преди години, а майка й е доста странна птица – феминистка с независим  дух, художничка с интерес и към науката.

В резултат Енола има силна връзка с майка си и израства с нетрадиционно за викторианската епоха възпитание. Затова изчезването на майка й навръх 14-ия рожден ден на момичето е истински шок. Енола се разкъсва от съмнения дали не е изоставена нарочно, но отказва да го повярва. Дедуктивните изводи на прочутия й брат Шерлок обаче говорят за старателно планирано бягство.

Енола също впряга своите дедуктивни способности, досетливост и смелост, за да намери майка си. Междувременно се оказва забъркана и със случая на изчезнал (отвлечен!) маркиз на нейната възраст. Развръзката идва в Лондон, а с приключването на първия си случай Енола ще научи повече не само за живота в големия град, но и за възгледите на майка си.

Важно е да отбележим, че криминалната нишка не е водеща в книгата. Тя е достатъчно интригуваща за по-младите читатели и успешно придвижва действието напред, но без прекален драматизъм. По-интересният аспект на „Случаят с изчезналия маркиз“ е какво е да бъдеш жена и момиче във викторианското общество.

Книгата дава любопитни подробности за безумно непрактичното и неудобно женско облекло от онова време. Безбройните и несправедливи ограничения за жените пък провокират читателите да оценят подобаващо свободите, на които се радват днес жените и момичетата (поне в нашето общество).

Нанси Спрингър много успешно създава емоционална връзка между читателите и героите. Вълнуващо е да следиш перипетиите на Енола и да се надяваш, че ще успее да намери своето място като неомъжена млада жена в Лондон в края на 19. век.

Преводът е на опитната Красимира Абаджиева, която познаваме и като преводач на „Икабог“ на Дж.К. Роулинг. Приемам за неволен пропуск използването на български на „арката на Ной“, когато съвсем очевидно става дума за Ноевия ковчег.

Книгата е подходяща читатели над 10 г. и ще бъде най-интересна на момичетата. По тази първа книга от поредицата е и хитовият филм „Енола Холмс“, излъчен по „Нетфликс“. В него сюжетът и персонажите са доста различни, така че задължително прочетете и книгата.

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.