Чувствата управляват времето в „Облачна магия“

„Облачна магия“ на Тамзин Мори е едва втората книга в каталога на изд. Лютиче, но успешно допринася за имиджа му на симпатично малко издателство с характер.

Стела е на 11 и трябва да прекара 6 седмици от лятната ваканция при дядо си на един от Шетландските острови, докато родителите ѝ работят. Отношенията им не само не потръгват – след смъртта на баба ѝ дядото е все намусен, неразговорлив и не позволява на момичето да обикаля острова – а и рязко се влошават, заради една счупена чаша.

Ако и вие като мен сте любопитни да узнаете къде се намират Шетландските острови, „Облачна магия“ е идеалният повод да се разтърсите. Всъщност те са толкова на север, че обикновено не се побират на картата на Великобритания и се налага да бъдат вмъкнати в малко каренце. За сметка на това са изключително впечатляващи, особено за хора, които обичат суровите и почти безлюдни пейзажи като този:

Както виждате облаците са неизменно присъствие над Шетландските острови и изиграват важна роля в историята на Стела.

След скарването с дядо ѝ тя попада на Тамар – странна обитателка на острова, която я кара да си хване… облак. Облачето е хванато успешно, получава името Нимбус и се оказва нещо подобно на домашен любимец за Стела. С някои съществени разлики: двамата са емоционално свързани – гневът на момичето кара Нимбус да пуска гръмотевици. Като вземем предвид, че Стела е доста избухлива и емоционална, връзката им води до поредица от комично-страховити ситуации.

С помощта на Тамар Стела постепенно научава какво е да си тъкачка на време, а вродените ѝ способности се оказват критични при сблъсъка им с морската вещица Хакен, която иска да завладее острова.

На първи план „Облачна магия“ е забавно четиво, с което ще прекарате няколко много приятни часа. С осезаема любов към природата на Шетландските острови Тамзин Мори разказва увлекателна история с много симпатични персонажи (обзалагам се, че немирното облаче Нимбус няма да остане само мой любимец). Героите съвсем не са идеални или неправдоподобно смели, тъкмо напротив. Стела и дядо ѝ, и дори Нимбус, се затрудняват да овладеят чувствата си.

На втори план „Облачна магия“ е книга, която ненатрапчиво представя на читателите идеята, че чувствата ни определят гледната точка към света. Докато четеш, съвсем естествено се замисляш дали успяваш да разпознаеш какво и защо чувстваш, можеш ли да управляваш чувствата си и как да стане това? Как да се справиш със загубата на близък човек? (Дори и на възрастните е трудно да го направят – доказателство е поведението на дядото на Стела.)

Именно този втори план прави „Облачна магия“ чудесно предложение за читателските групи и клубове, които със сигурност няма да страдат от теми за дискусии. Ето само няколко идеи:

  • „Шетландски митове и легенди“ е любимата книга на Стела – отличен повод да разгледате митовете и легендите на различни народи или да издирите легенда от вашия край.
  • В колибата на Тамар лавиците и рафтовете са пълни с впечатляваща колекция буркани и шишенца с всевъзможни сезонни времена – „градушка тип кайрово яйце“, „сърце от ураган“, „снежни кости“, „утринна мъгла“ и „домашно отгледани дъги“. Измислете етикети за ваши буркани с време и опишете кои ваши чувства могат да го предизвикат.
  • Облаците имат важна роля в книгата, така че защо да не научите повече за различните видове облаци и да се упражнявате да ги разпознавате. Помислете какъв облак би бил най-подходящ за ваш спътник и как бихте го кръстили.
  • Стела бързо разбира, че чувствата ѝ предизвикват различно време. Например, гневът ѝ се материализира в гръмотевици, а щастието ѝ предизвиква слънчево време. За мен щастието е мирис на кафе и нова книга, шумоленето на пролетна гора или гледката от висок планински връх. Какви са мислите, гледките, миризмите или звуците, които карат вас да се чувствате щастливи? Напишете вашата собствена рецепта за щастие.

Чудесната новина е, че през март тази година се очаква втора книга от поредицата, а аз се надявам, че Стела и Нимбус ще намерят достатъчно почитатели у нас, за да видим на български и втората част.

Книгата излиза в чудесен превод на Ана Пипева.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.