Четящите деца – с по-добри резултати в училище

Децата, които четат за удоволствие, ще се представят по-добре в училище от връстниците си, информират от The Bookseller. Това сочат данните от ново изследване, проведено от д-р Алис Съливан и Мат Браун от Institute of Education в Лондон. Двамата анализират читателското поведение на почти 6000 деца включени в започналото през 1970 г. British Cohort Study като използват данни за  техните резултати от тестовете на 5, 10 и 16-годишна възраст.

Направеният анализ показва, че четящите за удоволствие деца показват по-голям напредък по математика, речников запас и правопис в периода от 10 до 16 години, от тези, които четат рядко.  Д-р Съливан уточнява, че четенето за удоволствие има най-голям ефект върху натрупването на речников запас, но и този върху математиката и правописа също е значителен.

Децата, които на 10 години вече четат редовно, на 16 години надминават по резултати съучениците си, които не са изградили навик за четене. В допълнение, по-високи резултати на тестовете при 16-годишните постигат и деца, на които им е четено като 5-годишни, сравнено с тези, на които не им е било четено на тази възраст.

Изненадващо изследването сочи още, че редовното четене, посещенията в библиотеката и четенето на вестници са по-важни за тестовите резултати на едно дете от нивото на образованост на родителите.

Според д-р Съливан „съществува загриженост за спада в четенето сред младежите. Въпреки това новите технологии като е-четците, могат да предложат лесен достъп до книги и вестници, затова е важно държавните политики да подкрепят четенето сред децата, особено в тийнейджърските им години”.

The Institute of Education е колеж към Лондонския университет, специализиран в областта на образованието и свързаните с него социални науки и професионални практики. 1970 British Cohort Study е изследване, което проследява живота на повече от 17 000 души родени в Англия, Шотландия и Уелс в рамките на една седмица през 1970 г. След първоначалното изследване при раждането, участниците са подложени на следващи изследвания на възраст 5, 10, 16, 26, 30, 34, 38 и 42 години.

Лора Филипова