Чети с мен или как държавата насърчава четенето

За първи път Министерство на културата подготвя мащабно събитие за насърчаване на четенето – „Чети с мен“, чийто своеобразен пик ще се случи на 28. септември в Борисовата градина в София, където се очаква хилядите любители на книгите да поставят рекорд за масово четене.

Освен главните действащи лица – присъстващите читатели, в рамките на събитието ще срещнете известни личности и посланици на „Чети с мен“, които споделят в определени кътове кратки откъси от своите любими произведения. В специална шатра „Бисерче вълшебно“ пък младите любознайковци ще чуят откъси от детски книги, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и не само, ще се срещнат с детски автори и ще могат да се включат в четенето, като споделят с присъстващите своите любими книги. Талантливи млади художници ще покажат на децата как се рисуват приказни герои, а за възрастните ще има изградени буккросинг зони и кът за Кутия за приказки, в който познати лица ще четат свои собствени текстове.

В организационния комитет на събитието „Чети с мен“ освен Министерство на културата, Министерство на образованието и Столична община, участват „Аз чета“, „Детски книги“ и „Книголандия“, Българската библиотечно-информационна асоциация, Асоциация „Българска книга“, „Глобални библиотеки – България“ и много други организации, пряко ангажирани с каузата на четенето и грамотността. Събитието ще се проведе под патронажа на Президента Росен Плевнелиев.

В страната по места също ще се проведат събития в подкрепа на инициативата, за които можете да следите допълнително на фейсбук-страницата на събитието.