Чети и играй: вдъхновение “Чета и творя с любими герои”

Много от световноизвестните писатели и илюстратори решиха да споделят безплатно свои ресурси с почитателите си от цял свят. Опитахме се да съберем идеи за игри и творчество, свързани с книгите, издадени на български език. Много от ресурсите са на английски, но се надяваме, че ще намерите някой да ви помогне с превода, ако се затруднявате.

Оливър Джефърс

Оливър Джефърс и неговите илюстрации заемат челно място в списъка с любимите ни чуждестранни творци. Оливър твори изкуство за възрастни и картинни книги за деца. Роден е през 1977 г. в Белфаст, Северна Ирландия, а днес живее със семейството си в Бруклин, САЩ.

Зад гърба си Оливър има над 20 собствени картинни книги, преведени на над 45 езика и над 12 милиона продадени копия. На български е познат с “Изгубен и намерен”, “Как да си уловиш звезда” и “Голямата хартиена мистерия” (изд. “Рибка”).

Днес Оливър чете всеки ден по една своя книга в Instagram профила си – можете да следите графика и заглавията, които чете и с хаштаг #stayathomstorytime

В сайта на Джефърс ще откриете много безплатни ресурси по книгите му: как да си направим хвърчило, хартиен самолет, колаж, поп-ъп картичка; пъзели и лабиринти и още интересни занимавки.

Джулия Доналдсън, Аксел Шефлър и героите им

Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър са безспорни любимци на децата по цял свят. Техните книги вълнуват и българските читатели – към момента се радваме на 6 заглавия, проговорили на родния ни език: “Грузулак”, “Детето на Грузулака”, “Патилата на метлата”, “Разбойникът плъх”, “Къде е мама?” и “Съчко” (изд. “Жанет 45”). 

Освен двете занимателни книги, посветени на Грузулака и неговото дете, които ще намерите на родния пазар, можете да поиграете и с безплатните ресурси по книгите, които ще откриете тук.

Дейвид Маккий и Елмър

Карираният слон Елмър, герой на Дейвид Маккий, е добре познат на българските деца. Вече има издадени шест книжки, преведени от Манол Пейков: “Елмър”, “Отново Елмър”, “Елмър и Уилбър”, “Елмър и Дядо Червенушко”, “Елмър и чудовището” и “Елмър и дъгата” (изд. “Жанет 45”).

За най-малките е налично и картоненото издание “Моят първи Елмър” – отлично въведение за децата под 2 години в света на карирания слон.

През 2017 г. отбелязахме за пръв път Елмъров ден в България – празник, приканващ почитателите на героя от цял свят да се маскират, да играят и четат, да творят и да се забавляват. Тук можете да изтеглите пакета с идеи за игри, който екипът ни подготви за събитието (730 КВ).

В него ще откриете идеи за учене и творчески занимания, подходящи както за децата в детската градина, така и за по-големите.

#ЧетемЗаедно

 

Книгите ще откриете в сайта на издателствата и в Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.