Чети и играй: интересни идеи със свободен достъп от български писатели и издатели

Много от българските писатели и издатели дават възможност на децата да четат свободно и да играят с техните книги.

Някои предлагат собствените си книги за изтегляне в електронен вариант, други пък са подготвили игри и занимавки, оцветявки и куп интересни предложения. Опитахме се да ги съберем за вас:

За четене

Макар децата да не разбират защо повечето книги не са достъпни за свободно четене в електронен вариант, истината е, че само държателите на авторските права могат да вземат решение и да публикуват изданията си със свободен достъп. Разбира се, четенето от екран няма нищо общо с четенето от хартия, но все пак ето какви книги ще откриете за безплатно изтегляне и четене:

В сайта на изд. “Мармот” ще откриете книги от Радостина Николова. Освен тях, всяка седмица в раздел “Чети и играй” писателката публикува нови материали за четене, игра и рисуване.

В сайта на Никола Райков можете да четете историите за Малкото Таласъмче, добросъците и други. Освен електронен вариант на книгите, можете да чуете как самият писател чете “Голямото приключение на Малкото Таласъмче” в аудиовариант, а някои от заглавията са достъпни и на чужди езици.

Изд. “Ина” предлага за безплатно изтегляне една от историите, включени в книгата “Приказки за малини и разни други неща”

За игри

Зорница Христова от изд. “Точица” е пълна с интересни, вълнуващи и забавни идеи, които помагат на децата не само да творят и да мечтаят, но и да учат през играта. Ако не сте попадали на предложенията в блога на издателството, задължително ги вижте тук.

Виктория Иванова, освен зам.-главен редактор на изд. “Софтпрес”, пише за деца (поредица “Любознайко”) и има отлични предложения за игри у дома, свързани с книгите. Нейните 5 предизвикателства ще откриете тук.

В блога на изд. “Пурко”, което публикува на български език великолепните комикси за Ана Ана и черно-белите Мумини, ще откриете както оцветявки, така и предложения като “Азбучна каша” и “Хартиени марионетки за пръсти”. Секцията се обновява регулярно – следете я.

Изд. “Бяла лодка” също са се погрижили за децата и предлагат безплатни материали, които можете да изтеглите, разпечатате и да предложите за оцветяване.