Чети и играй на строителна площадка

Едно време книгите ни провокираха да си измисляме занимания – трябваше сами да си набавяме материалите, да мислим сложни схеми за подготовка на играта и куп други подробности, които отлагаха удоволствието от самата игра във времето. Днес книгите не са това, което бяха. В ерата на новите технологии, за да бъдат конкурентни на другите медии, те трябва да предлагат бърз и лесен старт на играта.

 

Книгата „Малък майстор. На строителната площадка“ (ИК Хермес) дава на бъдещите строители всичко необходимо за весела игра, вдъхновена от кратка, забавна и полезна история. Действието се развива на строеж, както е видно от заглавието, а в комплекта за игра децата ще открият всички видове работници, необходими за подобен проект, както и два картонени макета – на самосвал и багер, – които да си сглобят без ножици и лепило – само с помощта на гаечен ключ, болтове и гайки.

Краткото текстче разказва за ентусиазираните строители, които изпълняват различни дейности при строежа на нова сграда. Всеки от тях представя любимия си инструмент (пневматичен чук, кирка, лопата, бетонобъркачка и т.н.) и в хода на историята читателите разбират за какво служат те. Единствено Емо досажда, като непрекъснато пита дали не е време за обяд. Със съвсем простички думи създателите на книгата дават начален старт на детските игри, въвеждайки ги в основните дейности на строежа. Оттам нататък всяко дете може да се развихри съобразно настроенията и личния си опит.

В проект „Експериментът“ тествахме книгата с 3-годишния Даниел. Най-напред разглобихме картонените страници, върху които са поместени и историята, и самите фигурки за сглобяване. Прочетохме какво се случва, а след това се заехме с подготовката на собствената ни строителна площадка. (Забележка! Внимавайте да не разместите страниците, когато ги разкачите от книгата, защото не са номерирани)

Фигурките се оказаха добър повод да обсъдим професиите и да потърсим и други книжки в бебешката ни библиотека, които покриват темата за строителството. Поговорихме и за строежите, които сме наблюдавали около нас – дали сме виждали строители с работно облекло, какви други машини сме забелязали (кранове, например) и как са обезопасени строителните площадки. В тази предимно мъжка професия, създателите на книгата не са пренебрегнали дамите – връчили са им тесли и кирки и са ги вкарали в процеса по строеж на сгради.:)

След това се заехме с подготовката на собствените ни картонени самосвал и багер. Сглобяването им се превърна в истинско занимание за възрастните строители у дома – схемите са описани подробно на корицата на книгата, а възможността да не използваш ножица и лепило ми се стори чудесна. Резултатът? Самосвал с истински накланяща се каросерия и багер с движещо се гребло.

За съжаление, кратичката история, напечатана на картонените страници с фигури, няма как да бъде закачена повторно за кориците, защото болтовете и гайките, използвани за първоначално прикрепване, също влизат в употреба при макетите. Но пък идеята е тя да даде само начален старт на играта, та не е чак толкова голям проблем. Много се смях на реакцията на Даниел по отношение на Емо, който само иска да обядва – освен, че научи дежурния му въпрос след второто прочитане, малкият строител определи въпросния Емо като „мливец“ (мързеливец).

След първоначалната помощ от моя страна, Даниел прекара часове наред в построяване на сгради. Към фигурките добави и елементи от „Лего“, за да се получи истински строеж. Подготви си кран, защото реши, че му липсва в комплекта. Освен това смени по няколко пъти гумите на самосвала, което си е добра тренировка за развитие на моториката.

„Малък майстор. На строителната площадка“ (ИК Хермес) е добра идея за подарък за момчета/момичета с увлечение към строително-ремонтните дейности. Книгата ще бъде превърната бързо в играчка, но това е начин децата да разбеат, че и книгите може да са забавни, не само технологичните подаръци.

Още книги за строеж: енциклопедия „Защо? Какво? Как? Строителната площадка“ (ФЮТ).

Автор: Вал Стоева