Четенето заедно – един перфектен начин да се сближим с детето си

Четенето е не само основният момент от подготовката на децата да се научат да четат и пишат, а също така е и прекрасен начин да заздравим връзката помежду ни, споделяйки и изживявайки най-важните неща в живота чрез книгите.

  • Четенето води до познание

Четенето стои в основата на любовта ни към учението, подтиквайки ни да полетим извън напечатаните странички. Изследвания показват, че четенето на глас помага на детския мозък да разпознава модели на поведение, да предвижда резултати и последствия – познавателни умения, които рефлектират върху всички области на живота.

Ползата от четенето заедно далеч надхвърля прочитането на една история, разбиране на думи и обогатяване на речника на детето. Четенето оформя способностите на детето да слуша и води разговор, разпалва въображението му и разширява познанието му за света около него.

  • Специална връзка

Споделените мигове заедно с книжка в ръка пораждат прекрасни и здрави взаимоотношения и изиграват важна роля при възпитанието на децата. Това е подарък за родителите, които работят много, и изпитват вина, че пропускат специалните моменти с децата си. Гушвайки се заедно преди сън или пък в неделната сутрин отделяйки един час да почетем заедно по пижами разпалва емоционалната близост между големи и малки, същевременно предава важни житейски уроци, улеснява трудни периоди, през които несъмнено всички минаваме, лекува тъгата ни и ни кара да се радваме на съвместния живот.

Цветните илюстрации в книжките рисуват по-добре случките и позволяват на детето да направи връзка между своите преживявания и историята, която слуша. Припомнете му подобни моменти, които сте изживели заедно: „Спомняш ли си, че видяхме маймунки в зоологическата градина? Спомняш ли си как се пръскаме в морето и играхме на плажа?”

Избирайки книги ниво или две над това, подходящо за детето ни, го предизвикваме да мисли като по-голямо, а това ни отваря врати да дискутираме по-трудни теми, които при други обстоятелства не е лесно да повдигнем. Винаги можем да намерим определена история, чрез която лесно да започнем разговор. Когато четем за някой, който е подложен на тормоз, или пък за дете, чиито родителите се разделят или дори за смъртта, нещо, което не е лично, а се отнася за героя от книгата – винаги е по-лесно да говорим за това.

Разбира се, няма нужда да споменаваме, че да отвличаме вниманието на децата ни с телевизията, видео и електронните игри, компютри и таблети понякога е доста обезкуражаващо и безсмислено, но пък в книгите има всичко: и драма, и екшън, и динамика, и смях. И само в нашите ръце се крие силата да накараме героите от книгите да оживеят…..