Четенето е магия с Международния литературен фестивал за деца и младежи 2020

От 14 до 16 декември 2020 г. ще се проведе третото издание на Международния литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация „Българска книга“.

В онлайн програмата му са включени традиционни и нетрадиционни срещи с хората зад книгите – писателите, художниците, преводачите. Общото между тях е, че всички са част от магията на детските книги.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерство на културата и Столична община. Партньори са Detskiknigi.com, Azcheta.com, Асоциация „Родители“, Здраво дете и Национална мрежа за децата.

Ето и програмата по дни:

14 декември 2020 (понеделник)

10:00 – Премиера: „Вадим Лазаркевич и неговите вълшебно нарисувани герои“

Впуснете се във виртуалната изложба, посветена на един от най-обичаните художници на детски книги. Докато разглеждате илюстрациите към „Работна мецата“, „Гъбарко“, „Веселите футболисти“ и много други обичани заглавия, ще научите неподозирани факти за живота на Лазаркевич, наричан „художникът вълшебник“.

11:00 – Магичен четирибой в цветове и форми

Как се справят четири художнички с предизвикателството да рисуват по задание от публиката, при това за много кратко време? Проследете четирибоя между Елена Владинова, Мая Бочева, Надежда Кацарова и Стела Стаменкова-Дин и си намислете какво бихте искали да нарисуват за вас.

Предизвикателствата към четирите дами ще можете да подавате по време на събитието във фейсбук страницата на фестивала.

15:00 – Вълшебството на думите – среща с Александра Георгиева

Един ден седемгодишната Агата се изправила пред Александра и й казала „Здравей! Аз съм Агата. Ще разкажеш ли на децата за мен?” и така се появили книгите от поредицата „Агата”.

Писателката Александра Георгиева ще ни разкаже за това как нейната героиня й показва, че във всеки ден се крие вълшебство, а художничката Маргарита Стаменова е подготвила специална изненада, за която ще са ви необходими хартия и моливи подръка.

18:00 – „Магията на музиката и магията на книгите“ – среща с Марко Зимса

Марко Зимса познаваме покрай великолепните му музикални книги (изд. „Емас“), посветени на класическата музика за деца.

HdM_Marko-Simsa-©-Beate-Hofstadler

Не пропускайте срещата – Марко ще ни въведе във времето, в което е живял един от най-обичаните композитори – Волфганг Амадеус Моцарт. Когато вълшебният разказ приключи, идва специалното време за отговори на вашите въпроси.

15 декември 2020 (вторник)

10:00 – Премиера: „Магията на приятелството – една книга, много лица“ 

Валери Петров е от онези творци, до които докоснеш ли се веднъж, със сигурност ще се върнеш отново. Защото те завладява неговата благозвучност и лекота на словото, съчетано с мъдри послания и вечни истини. Пример за това е и шедьовърът му “Бяла приказка” – история, в която магията на думите те понася на крилата на приятелството и обичта.

В годините има различни издания на „Бяла приказка“. Любопитно е да се видят вълшебните възможности, които крие издаването на една книга, омагьосваща не само зрители, но и читатели.

11:00 – „Магията на картинните книги” – среща с Ваня Настанлиева

Ваня Настанлиева живее в Кеймбридж от дълги години и е илюстратор. Има и авторска книга, която публикува през 2013 г. във Великобритания, а на български език „Сам в гората“ (изд. „Таралеж“) се появява едва през 2018 г.

Успехите зад граница, магията на картинните книги и други любопитни неща – всичко това ще е част от разговора, който можете да проследите в ZOOM или във фейсбук страницата на фестивала.

15:00 – „Магията на превода“ – разговор с преводачи на литература за деца

Как се става преводач? Трудно ли се превеждат детски книги и какво още е нужно, за да се случи магията на превода?

Чуйте отговорите на четирима преводачи от различни езици: доц. д-р Нели Раданова (италиански), Красимир Проданов (чешки), Мария Донева (превод в мерена реч от английски), Тодор Кенов (английски).

Подходящо за деца над 12 г., за родители, учители, библиотекари и професионалисти, работещи със и за деца

18:00 – „Вълшебни ателиета“         

Имало едно време една приказка, която поискала да се превърне в книга. Тя никак не била глупава и знаела, че ще са й необходими илюстрации. Затова тръгнала да си търси илюстрации, а по пътя си посетила четирима художници в техните вълшебни ателиета.

Надникнете в работните пространства на Невена Ангелова, Капка Кънева, Албена Каменова и Борис Стоилов, за да видите каква е рецептата за хубавата детска книга.

16 декември 2020 (сряда)

11:00 – Вълшебна игра… с Лиляна Дворянова

Елате да видите как може да се играе с илюстрациите.

Водач в света на вълшебната игра ще бъде Лиляна Дворянова.

15:00 – Магия, скрита в дневник – среща с писателя Ненко Генов

Ненко Генов живее в Полша, учител по английски е. За него можем да допълним, че е страшен почитател на комиксите, Star Wars и детските книги. Всички тези фактори вероятно имат пръст в написването на поредицата „Сбогом, дневнико!“ (изд. „Хермес“) – свежа поредица, в която ученическите неволи на главния герой са описани с живо чувство за хумор. Специална роля в книгите на Ненко играят и каузите – защо и как можете да разберете на срещата.

18:00 – Споделена магия

Влогърът Крис Захариев ще прочете откъси от любимите си детски книги. Заповядайте на специалната онлайн среща с него, която ще закрие третото издание на фестивала.

Следете всичко в сайта на фестивала https://kids.literaryfest.org/ и във Фейсбук: https://www.facebook.com/SofiaChildrenandYouthLiteraryFest

Част от срещите ще бъдат достъпни през ZOOM, всички събития ще се излъчват във Фейсбук, а в YouTube канала ще има и записи.