Четене през лятото – и още как!

Лятото е време за сън до късно, топли вечери на открито, море и забавления с приятели. Някъде там прави опити да се промъкне и четенето. Но докато възрастните си представяме идеалните мързеливи следобеди с книга в ръка, за децата и тийнейджърите вглъбяването в някое четиво е все по-недолюбвано занимание.

Редица проучвания доказват връзката между четенето за удоволствие и общото представяне на децата в училище. То повлиява успеха им не само по БЕЛ, но и по останалите предмети от учебната програма. Засилва постиженията в извънкласните дейности, разширява мирогледа и общата култура. Независимо от многото ползи, които носи, четенето остава все по-назад в предпочитанията на младежите.

Лятната ваканция обаче е чудесно време това да се промени.

Учениците са свободни, не са преуморени от уроци и домашни. Въпреки това броят на децата, отделящи време за четене през дългата почивка, намалява с всяка изминала година. Явлението води след себе си други проблеми, забележими при следващите учебни години. На учителите се налага да посветят допълнително време и усилия, за да върнат учениците към нивата на четене, писане и осмисляне, постигнати през предходната година. Понякога „догонването“ е много трудно, дори невъзможно и за нещастие засяга най-силно именно тези, които вече срещат трудности в учебния материал.

Причините за отлива от лятното четене са много, като някои от по-важните включват самата непопулярност на дейността, изобилието от занимания, носещи бързо удоволствие, както и заплашителната „задължителна литература“. Хубавото е, че битката съвсем не е загубена. Има много начини да насърчите четенето и да разпалите удоволствието от него. Тук ще ви предложим няколко от най-ефективните.

Улеснете достъпа до книги

Колкото и странно да звучи, много деца нямат лесен и удобен достъп до подходяща литература. Книгите вкъщи са неактуални или не достатъчно интересни, библиотеката се намира в друг квартал или просто децата са на село. Отделете време преди дълго отсъствие от дома, за да изберете заедно интересни четива – в книжарница или в библиотеката.

Подкрепяйте изборите и интересите им

Често личните ни предпочитания и тези на децата се разминават. Колкото и да искаме от тях да прочетат книги, които обичаме или сме харесвали на тяхната възраст, е възможно да се сблъскаме с категоричния им отказ. Това не значи, че те отричат четенето като цяло, а че чисто и просто отхвърлят нашата намеса. За сметка на това учениците имат свои хобита и любими теми. Именно те могат да се окажат ваш верен съюзник.

Не правете „задължителната“ литература задължителна

Много ученици изпитват искрена неприязън към летния списък с книги, връчен им от учителите в края на учебната година. Самото послание, че „трябва“ да прочетат заглавията, действа отблъскващо. В добавка към това, редица произведения са неразбираеми или далечни за съвременните деца. Те не могат да си представят написаното, изгубват се в дългите описания и така замира и интересът към тях. Натискът да ги прочетат на всяка цена ще отблъсне младите читателите от книги, които иначе биха могли да преоткрият на по-късен етап. А „задължителните“ заглавия ще бъдат разгледани и обсъдени в училище така или иначе.

Поддържайте позитивния образ на четенето

Нерядко родителите прибягват до редица наказания или забрани, свързани с отказа на децата да четат.

Истината е, че никой не се е научил да харесва нещо посредством заплахи за лоши последствия.

Не се страхувайте да използвате технологии

Живеем в свят, в който дигиталните продукти и технологиите са в разцвета си. Борбата с тях е невъзможна, затова пък можем да ги привлечем на своя страна. Предложете на неохотните читатели електронни или аудио книги. Потърсете различни платформи, форуми или онлайн клубове, където децата могат да споделят впечатления и да изградят контакти с други четящи връстници.

Съставете ваш собствен летен списък

Попитайте детето какво самото то желае да прочете. Кои са книгите, привлекли вниманието му? Харесало ли е чуждо четиво, което да поиска на заем? Предложете му да направи свой списък, алтернативен на училищния. И не забравяйте, не е важно количеството, а хубавите моменти, прекарани насаме с книгата.

Вмъкнете четенетето сред другите ежедневни дейности

Понякога наистина е трудно да се намери специално време. Но пък можете да се заслушате в аудио книга, докато пътувате с колата или сте на басейн. Или да четете един на друг, докато приготвяте вечеря. Не забравяйте да включите четенето на по-малките в ритуала преди лягане.

Създайте уютно кътче за четене

Комфортът също може наклони везните в полза на четенето. Удобното канапе с възглавници, добрата светлина, както и лакомствата, предвидени за времето, посветено на книгата (любим чай, горещ шоколад, ядки, плодове), могат да подействат особено примамливо, особено ако и вие се включите в преживяването.

Погрижете се наблизо да се намират множество и различни книги, измежду които да се избира.

Измислете дейности, свързани с (про)четените книги

Портрет на герой или рисуване на конкретна сцена, разиграване на любими части от историята, дори приготвяне на рецепта, вдъхновена от книгата – подобни практически дейности правят четенето по-интерактивно и забавно за малките деца.

Организирайте вечери за филмови адаптации

Често популярните книги имат свои екранизации. След прочитане на книгата, изгледайте заедно и филма. Обсъдете приликите и разликите, посочете това, което се е изгубило на екрана, сравнете героите от страниците и тези във филма… В някои случаи е добра идея да изгледате екранизацията преди да предложите книгата. Ако историята допадне на детето, това може да разпали любопитството му към оригинала.

Посещавайте заедно книжарници и библиотеки

Дори и да не купите/заемете нещо от първия път, ще имате възможност да видите към какви заглавия и жанрове се насочва детето ви. Можете да поискате мнението му за книга, която желаете за себе си или да му предложите заглавие, близко до харесаните от него.

Предлагайте различни жанрове

Първите срещи с каквото и да било са важни и определящи. Възможно е детето ви да пази спомени за книгите като за нещо скучно или неразбираемо. Младите читатели няма как да знаят, че всеки жанр разказва по различен начин и засяга различни теми. Окуражете ги да дадат шанс на класически заглавия, фентъзи, научна фантастика, мистерии. Дайте им и свободата да откажат даден жанр, като не завършат започнатата книга.

Бъдете модел за подражание

Покажете на децата, че четенето може да бъде изключително приятно, като просто го правите вие. Не е нужно да си открадвате време за набелязаните книги, когато малките са заспали или са навън/на гости.

Четете пред тях, давайте израз на задоволството си, разказвайте им за мислите и чувствата, които прочетеното буди у вас.

Не прекалявайте

Помнете, че именно четенето за удоволствие е определящо и обогатяващо. Не е от толкова голямо значение колко на брой книги ще отметне детето през ваканцията. Важното е да бъдат прочетени с желание и интерес, да провокират мислене и преживявания. Всяко натякване, поставяне на ултиматум, сравняване с приятели и познати може да подейства обезкуражаващо и да отблъсне допълнително неуверените читатели. Освен това всяко дете, по-малко или по-голямо, има нужда от време за игри, приятели, а защо не и за мъничко усамотяване.

Ако търсите добри книжни предложения, с които да изкушите неподатливия тийнейджър или незаинтересованото дете, ви приканваме да прегледате заглавията:

Ако ли пък вие самите имате нужда от повече насоки, по-подробна информация и подкрепа по пътя на изграждането на уверени читатели, препоръчваме наръчника „Да отгледаш читател“ на Алисън Дейвид.

Пожелаваме ви слънчева и незабравима ваканция!

Снимки в статията: Freepik