Четем всеки ден у дома: Нашето книжно убежище

Новата инициатива „Четем всеки ден… у дома“, която започнахме заедно с Empirina, кани родителите и роднините да споделят своето пътешествие с децата в света на съвместното четене. Освен Вашите истории, от които ще избираме и публикуваме по една всяка неделя (и ще изпращаме книга подарък), решихме да Ви срещнем и с други вдъхновяващи личности, които също четат със своите деца и са готови да споделят опита си. 

Пирина се престраши първа да сподели своето родителско преживяване с Матей и детските книги. Ето какво ни разказа тя за времето на пандемията, когато семействата бяха под карантина у дома:

Светът е полудял. Всички сме вкъщи. Тичаме между стаите.

Взимаме бял чаршаф, хвърляме го върху главите си.

Той е нашето убежище за четене.

“И мама, и тати, и Матей, и Фуфи!”

Всеки път ми става малко смешно и много мило, когато 2-годишният ни син казва “Фуфи” на 30-килограмовата ни немска овчарка.

Ще четем!

Всички.

Под чаршафа.

Избираме няколко книги, никога не може да бъде една.

Разглеждаме, подреждаме, решаваме с коя ще започнем. Аз вече знам, че ще ги четем по няколко пъти. Той вече може да довърши почти всяко изречение от любимите си книги. Очакват ме поне 60 минути под белия чаршаф.

Там Бредбъри ни учи да включваме нощта, Евгения Войнова ни учи на обичане, изкачваме Еверест и опознаваме Алпите няколко пъти, летим с шарените крила на Норман, прегръщаме се безкрайно, защото това прави всяка Машина за гушкане, прерисуваме пеперуди, храним катеричките с жълъди…или с боровинки.

Ние сме, каквито поискаме. Намираме се, където поискаме.

Справяме се с всеки страх.

Овладяваме емоции. Създаваме емоции.

Сближаваме се.

Защото границата ни е безкрайния свят на книгите…и един бял чаршаф.

Ако и вие искате да ни споделите своите фамилни практики за съвместно четене, да ни разкажете за опита на вашето дете с книгите или да представите предизвикателствата, с които сте се сблъскали при съвместното четене, непременно ни пишете на read@detskiknigi.com. Повече информация и насоки ще откриете тук.