Четем до късно с Нощ на четенето 2024

През януари кралете на френския трилър пристигат в България. Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие ще се срещнат с читатели в рамките на събитието Нощ на четенето. То е насочено най-вече към възрастните и техните пораснали деца, но активности са предвидени и за по-малките (6-10 г.). Нощта на четенето ще се проведе на 19.01. и 20.01. (петък и събота) между 16:00 ч. и 23:00 ч.

Макар да ви звучи познато, Нощ на четенето няма общо с Нощ на литературата и Ден на четенето – освен, разбира се, книгите и споделената радост от срещата с тях. Този формат възниква във Франция през 2017 г., а първата му поява в България е през изминалата 2023 г. Идеята на Френското министерство на културата – инициатор на Нощта – е, че отварянето на библиотеките, медиатеките и книжарниците късно вечер и в неделя помага за засилването на връзката между тях и образователната система.

Програма на Нощ на четенето – България:

19. януари 2024

16:00 – 18:00 ч.

Четене в медиатеката на Френския институт с участието на ученици и преподаватели от езиковите гимназии и студенти от НБУ. Събитието е подходящо за деца на 14+ години.

Четене в зала „Конкорд“, водено от преподавател в езиковите курсове на Института. С предварителна регистрация през следния ФОРМУЛЯР. Събитието е подходящо за деца между 6 и 10 години.

18:30 – 20:30 ч.

Среща с Мишел Бюси, Франк Тилие, Бернар Миние и Жером Лубри в зала „Славейков“. Модератор: Георги Ангелов, журналист и преводач. Със специалното участие на писателката Теодора Димова.

21:00 – 22:30 ч.

Прожекция на филма „Артюр Рамбо“ на режисьора Лоран Канте в зала „Славейков“. Със субтитри на български език.

Всички събития са с вход свободен и осигурен френско-български превод.

На 20-и януари между 11 ч. и 12:30 ч. гост-авторите ще се срещнат с академичната общност, писатели и преводачи в Библиотека „Филологии“ на СУ. От 16:00 ч. до 18:00 ч. пък те ще бъдат на разположение в Книжен център „Гринуич“, където ще раздават автографи.

Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие стоят зад заглавия като „Без теб“, „Мама греши“ и „Нищо не може да те заличи“, „Леден гамбит“ и „Око в нощта“, „Тайните убежища“ и „Глава 12“, „Имало едно време… два пъти“ и „Недовършеният ръкопис“. Носители са на редица престижни литературни награди като Prix Cognac, Silver Plume Libre, Prix Saint-Exupéry и др. Книгите на тези автори са превеждани на десетки езици, като само в родината им са продадени в общ тираж от над 10 милиона екземпляра. Не пропускайте да се докоснете до тях!

Организатори на Нощ на четенето 2024 г. са Френският институт и изд. „Ентусиаст“.