Честита Коледа, мишлета!

 

 

 

 

 

Готови ли сте за поредната порция коледни истории? Чудесно!

С книжката „Честита Коледа, мишлета!” на изд. „ФЮТ“ се пренасяме в Лешниковата гора…

Отново е денят преди Коледа и семейството на татко Зайо се приготвя за пътуване до Къпиновите хълмове, откъдето ще вземат леля Сивушка. Знаем, че никак не е приятно да си сам по празниците, затова заешкото семейство, съвсем в духа на Коледа, са поканили лелята на гости. По пътя мама Зайка се отбива да направи последни покупки в магазина на таралежката Бодливка и случайно научава от Мишоран, че госпожа Мишорана е болна.

Зайо, Зайка и двете им деца пристигат благополучно при леля Сивушка, натоварват багажа и бързо се отправят обратно за дома, но ги застига снежна буря. Бедата не закъснява – колата се подхлъзва и засяда в канавката. За щастие намират наблизо една хралупа, в която да се приютят.

Докато татко Зайо опитва да изрови колата от снега, разбира, че са катастрофирали точно до мишата дупка. Всички са любезно поканени на гости, макар че мама Мишорана е все така болна, а татко Мишоран още не се е върнал от магазина. Най-накрая той се прибира в дълбокия сняг със счупен велосипед, но Мишоранови са толкова подтиснати от сполетелите ги беди и болести, че никак не им се празнува Коледа.

Сигурно вече сте разбрали, че всички в заешкото семейство са добри и състрадателни и не могат да допуснат празникът да премине така унило за мишлетата? Досещате ли се какво биха могли да направят? Аз имам една-две идеи. А какво точно се случва в коледния ден, най-добре ще ви разкаже Пеги Бъртън – авторката на книжката. Аз мога да ви кажа единствено, че денят бил слънчев и приказен, а Коледата – една от най-хубавите за зайчетата и мишлетата. Няма как да бъде другояче когато си готов да протегнеш ръка за помощ и да споделиш празника с нуждаещите се!

Ако все още се колебаете дали да четете тази коледна история, знайте, че в книжката има и над 30 стикера, които можете да залепите на подходящите места в илюстрациите. Вече не се колебаете, нали?

За да направим и един експеримент (ние от „Детски книги“ обичаме да изследваме и да опитваме различни неща, също като вас!), решихме Лора да прочете едната книжка от поредицата „В Лешниковата гора“, а Вал – другата.

Ето какво научи Вал за „Съкровищата на Дядо Коледа“:

Катеричките и горските зайчета се готвят да посрещнат Коледа заедно. А за да се превърне празника в незабравимо преживяване, татко Зайо кани децата на търсачески-загадъчно приключение – те трябва да отгатнат отговорите на шест загадки, а ако познаят всичко, ще открият съкровищата на Дядо Коледа! Хмм, звучи страхотно, нали?

И така, малките животинки тръгват по следите на загадъчните съкровища. Първата загадка гласи:

„С огнени очи големи-

буха нощем, денем дреме.“

Така загадка след загадка, малките приятели се придвижват напред. Но къде са родителите на изгубилите се мишлета? Кой ще се осмели да грабне тайната бележка от тънкия лед? Съществуват ли съкровищата на Дядо Коледа? Не казвам! Ще издам единствено, че и аз се забавлявах чудесно като горските животни, а стикерите, с които трябваше да допълвам историята, определено ми се сториха страхотна идея!

Не се колебайте, поемайте към Лешниковата гора с мама и татко, организирайте си собствено търсене на коледни съкровища и се веселете!

Ако пък искате да си стоите на топличко и още не сте се сдобили с коледно настроение, пробвайте да си го набавите с предложенията ни: „Коледна песен” по Чарлз Дикенс, „Магическият свят на Дядо Коледа”„Вълшебната шейна”, „Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа“, „Сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанията“ и „Желанието на Дядо Коледа“.

Автор: Лора Филипова

[club]