Честит рожден ден, Куентин!

Известният илюстратор Куентин Блейк, познат ни с картинките към произведенията на любимия Роалд Дал, днес навършва 80 години. За да отбележи специалния повод, издателство Random House пуска на пазара няколко много специални книги, с които да изрази уважението си към творчеството на големия аниматор.

Преиздадена ще бъде „Джак и Нанси“ – втората книжка в картинки на Куентин, която разказва историята на две деца и техните шеметни приключения. Както винаги, илюстрациите са ненадминати, а Куентин е разработил изцяло нова уникална корица.

Сред специалните издания са „Букварът на Куентин Блейк“ (Quentin Blake’s ABC ) и „Книжка с рими за забавачката“ (Quentin Blake Nursery Rhyme Book). Random House ще пусне нов тираж и на сборника с модерни приказки на Джоан АйкенЗимният Сомнабул (The Winter Sleepwalker).

Разбира се, прекрасните издания на Роалд Дал The Enormous CrocodileRevolting rhymes, Boy и Dirty Beasts, са в списъка с предложения на издателството. Те, за съжаление, все още не са издавани на български език, но пък можем да се насладим на останалите книги на приказник № 1 като „Матилда“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Фантастичният господин Фокс“

В чест на осемдесетата годишнина на илюстратора ще бъде издадена на английски език и „Съкровищницата на Куентин Блейк“ – прекрасен сборник с твърди корици, който съдържа девет от любимите книги, илюстрирани от Блейк, включително и първата му книжка с картинки „Патрик“.

За да отбележим рождения ден на Куентин, решихме тъкмо днес да обявим и имената на победителите в конкурса „Шантави мечти“, организиран в чест на Световния ден на Роалд Дал. Кой печели книжни награди и за какво мечтаят децата, прочетете тук.

Автор: Мая Коларова