Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

24 май е светъл празник за българите – отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Не са много народите, които могат да се похвалят с азбука, създадена специално за техните нужди. Не са много и народите, които не осъзнават богатството, което притежават.

В дни като днешния все по-често отбелязваме протоколно постиженията и на св. св. Кирил и Методий, и на българските просветители. Говорим гръмко за култура, награждаваме учители. Стартираме ивенти, правим пърформанси, лайкваме постове…

Често обаче забравяме най-важното – да научим децата от ранна възраст, че майчиният език е най-голямото им богатство.

Да им дадем най-силното оръжие – на грамотността и любовта към словото.

Да ги научим, че българският език е богат и красив. Че съдържа думи като благодаря, животворен, непобедим, създадени още от Константин-Кирил Философ.

Българският дух се е съхранил през вековете и заради спазването на традициите, но и заради възможността да записваме историята си на собствен език, който разбираме и учим лесно.

В дни като днешния, нека си припомняме, че думите са сила – те дават крила, свързват ни с другите, обогатяват ежедневието ни.

Нека не забравяме също, че всеки ден е празник на българската азбука. Всяко дете, което чува и чете родна реч всеки ден, е бъдещ грамотен и успешен възрастен. А българският учител е герой всеки ден.

Честит празник!