Чернова на „Чарли и шоколадовата фабрика” разкрива неизвестни факти за книгата

От фондацията за литературното наследството на Роалд Дал разкриха малко известни герои и случки, които са отпаднали в окончателната версия на „Чарли и шоколадовата фабрика”, съобщава BBC.

Става въпрос за неизползвана глава от черновата на Charlie’s Chocolate Boy („Шоколадовото момче на Чарли”, тогавашното заглавие на книгата) от 1961 г. Тя включва допълнителни деца-герои, които не намират място в изданието от 1964 г. Пълният текст на главата е публикуван в The Guardian от 23 август тази година и в нея се разказва за 10 билета и деца. Освен това в този вариант при посещението във фабриката на Уили Уонка Чарли е придружаван от майка си вместо от дядо Джо.

Люси Манган, автор на Inside Charlie’s Chocolate Factory („Шоколадовата фабрика на Чарли отвътре”) разказва, че Дал е написал най-малко пет чернови, от които са запазени четири. Пред редактор в BBC тя допълва:”С всяка следваща чернова (книгата) се превръща в нещо още по-забавно, екстремно и изцяло завършено. Той е бил много дисциплиниран и е искал тя да бъде възможно най-добра.”

През октомври класиката за деца на Дал навършва 50 години. Книгата разказва историята на бедното момче Чарли Бъкет, което печели един от петте златни билета, даващи право на привилегирован достъп до магическата шоколадова империя на Уили Уонка. Герои в книгата са още 4 деца – Огъстъс Глуп, Верука Солт, Вайълет Борегард и Майк Тиви. По време на посещението във фабриката всяко от тях бива наказано заради непослушанието си.

„Чарли и шоколадовата фабрика” се превръща в един от най-популярните романи на Роалд Дал и бива последван от продължение – „Чарли и Големият стъклен асансьор”. По книгата са направени два филма (през 1971 г. 2005 г.).