Chatroom – истината за онлайн общуването

Безопасността на децата в Интернет е доста обсъждана тема – в училище има часове за безопасно сърфиране, на деца и родители се раздават листовки със съвети, а Националният център за безопасен Интернет върши чудесна работа. Както обаче са установили всички родители през вековете, директните разговори и съвети към тийнейджърите обикновено са безплодни. Нидерландската писателка Хелен Фресвейк решава да подходи към проблема като разкаже историята на две 15-годишни приятелки в „Chatroom“ (изд. „ЕМАС“).

Марсия и Флор са съученички и най-добри приятелки. Двете са съвсем различни като външен вид и характери. Марсия е красавица, дръзка и провокативна. Флор е свита, слабичка, все още не напълно развита и с ниско самочувствие.

Семействата им също са много различни. Родителите на Флор притежават пекарна в центъра на града и отделят много внимание и средства за единствената си дъщеря. Марсия е средното дете в семейство на отчуждени родители. Майка й непрекъснато я критикува и насочва цялото си внимание към по-малкия й брат. У дома баща й седи затворен в кабинета си пред компютъра и на практика е абдикирал от ролята си на баща и съпруг.

Марсия е спец по онлайн чатовете и редовно общува с непознати. Флор няма никакво понятие от онлайн възможностите да си хванеш гадже, докато приятелката й не й прави профили и не й показва как да флиртува. Скоро Флор се хвърля пред компютъра веднага щом се прибере от училище и прекарва там цяла вечер. Контактите й са разнообразни – някои приятни, други странни, плашещи или откровено отблъскващи. Марсия отхвърля всяко притеснение и възражение на Флор с довода, че всичко се случва от дистанция и отсрещния човек не знае истинската ти самоличност. Дали това наистина е така?

Границата между онлайн и общуването лице в лице пада, когато момичетата се свързват с агенция за модели, която им предлага да направят фотосесия. На пръв поглед всичко изглежда законно, а и за двете момичета това е идеален начин да се докажат. Флор се чувства поласкана и с повече самочувствие, защото е избрана за фотомодел. Марсия пък изгаря от желание да докаже на майка си, че не е пълен провал. Докато тече фотосесията, Флор непрекъснато изпитва съмнения и колебания, но настойчивостта и безразсъдството на Марсия надделяват. Дори Флор обаче не може да си представи как ще завърши всичко.

„Chatroom“ е увлекателен роман за тийнейджъри, който умело съчетава криминален случай със социален проблем и убедителна психологическа драма. Хелен Фресвейк се е постарала да разкрие мотивацията на двете приятелки, причините да се доверят на познати от Интернет. Особено интригуваща е динамиката на отношенията между двете – тя поражда серия от решения, които нито една от двете нямаше да вземе без другата.

За мен като родител интересни бяха и реакциите на родителите момичетата – никой от тях няма представа какво правят децата им, когато са на компютъра. И докато за родителите на Марсия в някаква степен това е очаквано, в случая на Флор е по-необяснимо.

Наясно съм, че начина на онлайн комуникация се е променила от написването на романа и днешните тийнейджъри ползват други приложения. Основната идея на Фресвейк обаче е все така валидна. Повече предпазливост никога не е излишна, както и поставяне под въпрос на мотивите на другите.

„Chatroom“ е в превод на Василка Ванчева, а издателството е спазило чудесната традиция да включва кратка биографична справка за авторите в края на книгата. От нея става ясно, че при писането на романа Хелен Фресвейк е използвала опита си като полицейски служител и реални полицейски случаи. На това вероятно се дължи и пресъздадената човечност на разследващия полицейски екип и готовността им да вложат повече от дължимото в разкриването на случая.

Купете книгата с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK 19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.