Благодаря ти, мамо!

Днес е особено специален четвъртък… Не защото вали сняг или защото хората по улиците бързат с цветя в ръка. Днес е особено специалният 8-ми март – Ден на мама!

Няма да ви разказвам как всяка година рецитирам на мама стихче. По-скоро ще ви представя книгата, която открих наскоро и която е посветена на всички майки по света – “Благодаря ти, мамо!”

В нея са събрани някои от най-хубавите произведения за жената, дала ни живот и вдъхновила ни да се развиваме, да растем… Дора Габе, Габриел Гарсия Маркес, Лъчезар Станчев, Дамян Дамянов, Иван Вазов, Яворов – всички те се надпреварват да излеят на белите листа симфония от звуци, посветена на Жената с главно “Ж”.

Освен някои от най-вълнуващите стихове, в малката книжка са събрани и приказки (любимата ми “Майчина сълза” например), тостове, мисли – всички посветени на специалния ден, който всяка жена би трябвало да празнува с гордо вдигната глава.

Всичко в книгата ме разчувства, вдъхнови и ме накара да се усмихна. Но най-много от всичко се зарадвах от подбора на произведения, който включваше и “моето” стихче за мама, написано от Станка Пенчева.

С част от него поздравявам всички жени и им пожелавам да посрещат с гордо вдигната трудностите, болките на майчинството, защото рано или късно любовта им ще бъде възнаградена!

Песен за мама и нейното малко момиче

Весело зайче, котенце мило

в скута на мама сега се е свило.

Твойта главичка – на моето рамо.

Можеш ли ден да прекараш без мама?

Мама в чашата мляко налива,

сресва косата ти в плитка красива,

Кърпи чорапи с пробити петички – 

мама се грижи за всичко…”